Laajempi katsaus WhatsAppin salaukseen

whatsapp-logo_kysymysEdellisessä artikkelissa ihmeteltiin WhatsAppin salauksen ilmaantumista kaikkiin keskusteluihin ja nyt jatketaan aiheesta vähän laajemmin.

Eli mitä se salaus tarkoittaa?

Salaus tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että kun lähetät WhatsAppissa viestin, tiedoston, sijainnin tai vaikka soitat WhatsApp-puhelun, se salataan eli lähettämäsi tieto muunnetaan ulkopuolisille lukukelvottomaksi. Tietoja lähetettäessä on kuitenkin tiedossa mihin viesti on menossa ja hänen/heidän sallitaan avata tiedot eli vastaanottaja voi purkaa salauksen.

Meneekös se nyt ihan noin?

Tuo on todella rankasti yksinkertaistettu selitys siitä, mitä siellä oikeasti tapahtuu, mutta jos kiinnostaa tietää tarkemmin asiasta, kannattaa kurkata tätä pdf-tiedostoa.

Eli kaikki mun viestit on nyt salattuja, eikö?

Ei välttämättä. Salaus vaatii sen, että keskustelun kaikilla osapuolilla on tarpeeksi uusi versio WhatsAppista käytössään ja esim. ryhmäkeskusteluissa näin ei välttämättä ole. Eli jos ryhmässä on yksikin vanhaa WhatsAppin versiota käyttävä keskustelija, mitään tietoja ei salata.

Mistä voin tietää, onko keskustelu salattu vai ei?

Voit avata keskustelun, napauttaa ruudun yläreunasta ryhmän tai henkilön nimeä ja sieltä löydät kohdan Salaus, jonka vieressä on lukon kuva. Jos lukko on auki, keskusteluja ei ole salattu ja jos lukko on kiinni, keskustelut on salattu.

Ja sen saa siitä pois päältä, eiks vaan?

Ei. Kaikki keskustelut salataan automaattisesti, kunhan kaikilla keskustelun osapuolilla on tarpeeksi uusi WhatsAppin versio käytössään.

No mikäs tää suojausavaimen varmistusjuttu on?

Niin, siellä on sellanenkin. Eli jos foliohattu kiristää päätä ja haluat olla aivan täysin satavarma, että käymäsi keskustelu jonkun henkilön kanssa on oikein salattu, sieltä salauksen alta löytyy sellainen varmistusjuttu. Sillä voi lukea keskustelukumppanisi kännyn ruudulta qr-koodin, jonka pitää vastata WhatsAppin tietoja, jotta salattu keskustelu voidaan todeta olevan täysin suojassa.

Eli nyt kaikki mun tekemiset WhatsAppissa on jamesbond-tasolla?

Ei ihan. Vaikka WhatsApp kyllä salaa lähetetyt tiedot eikä säilytä niitä palvelimillaan onnistuneen toimituksen jälkeen, WhatsApp salaa kuitenkin vain viestien sisällön. Heille jää edelleen tieto siitä, milloin viesti on lähetetty, toimitettu, luettu ja mistä numerosta viesti lähetettiin ja mikä oli vastaanottajan puhelinnumero. Periaatteessa, onhan tuossakin jo aika paljon tietoa, joka heille edelleen jää.

Mut mun viestejä ei voi nuuskia noin vaan?

On se aiemminkin vaatinut astetta nokkelampaa neppailua tietoverkkojen kanssa, mutta tuolta ilmasta haromalla viestien sisältö ei välttämättä aukea kovinkaan helposti. Asia onkin toinen, jos yksityisyyttäsi vähemmän arvostava pääsee käsiksi puhelimeesi, koska siellähän ne viestit ovat sitten taas selkokielisinä.

Eli foliohattua ei kannata vielä hävittää?

Ei kai niin, mutta sen kanssa voi yrittää elää kohtuullisen normaalisti 😉2 Comments

  1. Avasin keskustelun yksi päivä hlön kanssa kenen kanssa en ole jutellut whatsappissa ja seuraavalla kerralla kun avasin ”keskustelun” keskusteluun oli ilmaantunut salausviesti. Kysynkin, riittääkö, että minä olen availlut keskusteluikkunaa mitään kirjoittamatta, vai ovatko molemmat osapuolet avanneet keskustelun jossakin vaiheessa ja sen jälkeen salausviesti tulee?

  2. Se riittää, että avasit keskustelun. Viesti tarkoittaa vain sitä, että teillä molemmilla on sellainen versio WhatsAppista, että salaus on teidän välillänne käytävässä keskustelussa käytössä.