Yleisimmät WhatsApp-kysymykset, osa 6

whatsapp-logo_kysymysKyssäreitä pukkaa lisää tasaiseen tahtiin, joten puretaanpa vähän sumaa…

WhatsApp ei aukea Lumiassani?

WhatsAppin poistaminen ja uudelleenasentaminen voi toimia. WhatsAppin poistaminen ei poista keskusteluja ja uudelleenasentamisen ja rekisteröinnin jälkeen sovelluksen pitäis hokata vanhat keskustelut ja osata palauttaa ne, jos niin haluat tehdä. Varmuuskopio kannattaa ottaa itse eli WhatsAppissa oikealta alakulmasta kolme pistettä > asetukset > Keskusteluasetukset > Varmuuskopioi.

Pieni varoitus on kuitenkin annettava. Androidissa tuo varmuuskopion palauttaminen ei usein toimi, joten varovasti sitte. Lumioissa palautus on tietojeni mukaan toiminut paremmin, mutta silti.

Miten saan WhatsApp-viestit lähetettyä sähköpostiini Lumiastani?

Kyseinen toiminto on vähän kenkusti piilossa, mutta näin löytyy: avaa haluamasi keskustelu > kolme pistettä alaoikealta > tietoa > kolme pistettä alaoikealta > sähköpostita keskusteluhistoria. Sitten valkataan, miltä sähköpostitililtä viesti halutaan lähettää, valitaan vastaanottaja ja tuikataan viesti matkaan.

Viestiin tulee mukaan vain tekstit eli ei hymiöitä, kuvia, videoita tms.

Voidaanko WhatsApp-keskustelujani vakoilla muutoin kuin puhelimestani?

Kyllä, mutta sen asettaminen vaatii alkuvaiheessa pääsyn kännykällesi ja samanaikaisesti tietokoneelle, josta keskusteluja halutaan seurata. Käytännössä WhatsApp-tiliisi otetaan käyttöön WhatsApp Web, josta juttua täällä: https://www.aaltokone.com/2015/01/whatsapp-toimii-nettiselaimellakin.

Käytännössä kaikki WhatsApp-keskustelusi peilataan sille koneelle, jolla tuo WhatsApp Web on aktivoitu.

Tilanne on helppo tarkistaa: avaa WhatsApp > valikko > WhatsApp Web ja mikäli ominaisuus on otettu käyttöön, sulla näkyy listassa kaikki tietokoneet, joilta viestisi voi lukea. Siellä on myös namiska, josta voi kirjata kaikki aktivoidut tietokoneet ulos niin, ettei viestejäsi enää pääse lukemaan.

Miten estän, ettei kännykästäni oteta tuota WhatsApp Webiä käyttöön enää?

Ruudun lukitus on aika tehokas vaihtoehto. Androideissa voi käyttää piirtokuviota, mutta se kannattaa laittaa asetuksista niin, ettei sitä piirrettyä kuviota näytetä ruudulla. Se kun on aika helppo ”murtaa” ihan olan yli kurkkaamalla. Toinen hyvä vaihtoehto on pin-koodi, joka tosin kannattaa olla sellainen, ettei se ole yleistä tietoa (esim. oma tai lapsen syntymäpäivä).

Voidaanko mua stalkata, jos mulla on iPhone?

WhatsApp Web ei toimi iPhonessa, joten jos sulla on iPhone, edellinen WhatsApp Web-stalkkaus ei toimi kohdallasi. EDIT: Nyt toimii jo iPhonessakin. Luuristasi otetaan varmaankin päivittäinen varmuuskopio iCloudiin. Tätä kautta stalkkaaminen vaatii jo ylimääräisen iPhonen ja AppleId-tunnuksesi, joten tämä ei ole mikään helppo keino, mutta periaatteessa stalkkaaja voi palauttaa sille omalle luurilleen puhelimesi automaattisen varmuuskopion. Tähän ratkaisuksi riittää AppleId:n salasanan vaihtaminen ja sen pitäminen tiukasti jemmassa.

Voidaanko keskustelujani vielä muutoin stalkata?

Ainakin Androidille löytyy kaupallisia ”vanhempien käyttöön tarkoitettuja” valvontasovelluksia oman jälkikasvun viestittelyjen seurantaan, mutta käytännössä ne ovat vakoiluohjelmia ja niiden asentamiseen pitää olla pääsy stalkattavan puhelimeen.

Maksaako Whatsapp-viestien lähetys ulkomaan numeroon?

Ei maksa, jos et sitten joudu maksamaan jotain ekstraa datayhteydestäsi. Laitan tähän pari skenaariota, joissa lähetetään WhatsApp-viesti ulkomaiseen numeroon suomalaisesta kännyliittymästä:

  • Olet Suomessa ja sinulla on kännyliittymässäsi datapaketti -> viestin lähetys ei maksa
  • Olet Suomessa ja sinulla ei ole kännyliittymässäsi datapakettia -> kaikki datansiirto maksaa, niin myös mitkä tahansa WhatsApp-viestit, netin selaaminen sähköpostien lähettely jne.
  • Olet Suomessa ja kännykkäsi on wlan-/wi-fi-yhteydessä -> viestin lähetys ei maksa, jollet sitten joudu maksamaan jotain wlanin/wi-fin käytöstä
  • Olet ulkomailla ja kännykkäsi on wlan-/wi-fi-yhteydessä -> viestin lähetys ei maksa, jollet sitten joudu maksamaan jotain wlanin/wi-fin käytöstä
  • Olet ulkomailla ja kännykässäsi on kotimaassa toimiva datapaketti -> viestin lähetys maksaa ulkomailla kulutetun datan verran. Jotkut kotimaiset datapaketitkin toimivat ilman lisähintaa esim. Pohjoismaissa ja Baltian maissa ja silloin viestittely ei maksa extraa, kunhan pysytään datapaketin rajoissa
  • Olet ulkomailla ja kännykässäsi ei ole datapakettia -> viestin lähetys maksaa ulkomailla kulutetun datan verran

Jos estän WhatsApp-kaverini ja myöhemmin poistan eston, tuleeko hänen eston aikana lähettämät viestit minulle?

Ei. Kun esto on päällä, estettävältä estäjälle lähtevät viestit hylätään automaattisesti. Ne eivät jää ”jonoon” odottamaan, josko esto joskus purettaisiin. Nuo viestit voi saada vain, jos estettävä lähettää ne viestit uudelleen eston poistamisen jälkeen.

iPhonen lukitusruudun ilmoituksessa näkyy lähettäjänä eri nimi kuin se, jolla henkilö on tallennettuna puhelimeeni. Keskustelussa nimi näkyy kuitenkin oikein?

Tämä on WhatsAppin ominaisuus iPhonella (tai sitten tämä on iPhonen ominaisuus, tiedä häntä). iPhonen lukitusruudun ilmoituksessa näytetään lähettäjän itsensä määrittelemä WhatsApp-nimi, mutta muualla WhatsAppissa näytetään sitä nimeä, jolla kyseinen henkilö on tallennettu yhteystietoihisi. Ja jos lähettäjä on laittanut WhatsApp-nimekseen vaikka 🙂 😀 😉 , niin se sinua odottaa lukitusruudulla.

 

No niin, nää oli taas tässä. Toivottavasti näistä on hyötyä ongelmissanne, mutta jos ei ole, laita kysymyksesi tulemaan yhteydenottolomakkeen kautta. Rohkeasti vaan.2 Comments

  1. Mietin että kun olen vaihtamassa uuteen numeroon (luin edellisistä postauksista miten vaihtaa siihen uuteen numeroon .. ) niin kun olen aktivoinut sen uuden numeroni niin eihön silloin pysty minulle viestittämään ellen ole antanut uuttanumeroani heille ? Eli siis on ihmisiä kenestä haluan eroon (nätisti sanottu,tiedän) niin jos vaihdan numeroni ja aktivoin sen myös whatsappiin pystyykö sitten ne kenellä on vanha numeroni enään olemaan minuun yhteydessä ? Eli että whatsapp varmasti päovittää sen siihen uuteen numbaan 🙂

  2. @Ida: oot oikeassa eli jos siirrät tilisi uudelle numerolle, annat käytännössä WhatsAppille käskyn siirtää ryhmäsi ja käyttöaikasi toiselle numerolle. Stalkkerit, idiootit yms. roskasakki (nätisti sanottu, tiedän) ei voi sinulle enää viestittää tai edes stalkata sinua WhatsAppin kautta, mikäli heillä ei ole uutta numeroasi tallennettuna puhelimeensa.