WhatsApp-kloonisovelluksia

WhatsApp on saatavilla monelle eri kännyalustalle, mutta ei kaikille. Sitten on vielä niitä, jotka haluavat WhatsAppiltaan enemmän kuin mitä virallinen sovellus tarjoaa. Tässä vaiheessa WhatsApp-kloonit astuvat kuvaan, mutta kannattaako niiden käyttö?

Miks käyttäisin jotain kloonisovellusta?

Kloonisovellukset on yleensä tehty tarpeeseen eli tuomaan jotain sellaista maailmaan, jota virallinen sovellus ei tarjoa. Jos olet sellaisessa tilanteessa, että virallinen versio ei enää riitä, kloonisovelluksista voi löytyä ratkaisu.

Mitä kloonisovelluksia on olemassa?

Tiedossa on ainakin WhatsApp+ Androidille ja Jollan SailfisOS:lle oli aiemmin MitaKuuluu-sovellus, joka tosin syntyi uudelleen vuodenvaihteessa nimelle iCoderus.

Mitä tällasilla klooneilla sit pystyy tekemään?

MitaKuuluu mahdollisti WhatsAppin käytön Jollan puhelimilla, joissa on Sailfish-käyttöjärjestelmä. Sailfishiin ei ole olemassa virallista WhatsApp-sovellusta ja vaikka Android-sovellukset saa toimimaan Sailfishissä, WhatsAppin virallinen Android-versio on kuulemma ollut toimivuudeltaan surkean ja kuolleen lahnan välillä.

WhatsApp+ taasen tuo lisää muokkausmahdollisuuksia mm. ulkoasun suhteen ja se poistaa 16 megatavun kokorajoituksen lähetettävistä tiedostoista. Asetuksissa on väännettäviä nippeleitä ja nappeleita reilusti enemmän ja sitä myötä eri asetuksia paljon säädettävissä.

Voiko kloonisovelluksen käytöstä tulla jotain haittaa?

WhatsApp ei varsinaisesti syleile kloonisovellusten käyttäjiä. Joillekin MitaKuuluu-sovelluksen käyttäjille tämä valkeni karuimmalla tavalla eli heiden kännynumeroitaan on laitettu WhatsAppin estolistalle ja sehän merkkaa sitä, että sillä numerolla ei sitten enää käytetä WhatsAppia millään laitteella. Jotkut on kuulemma saaneet aneltua WhatsAppilta eston poistettua, mutta asian käsittelyssä on mennyt viikkoja.

Toinen asia on, että kloonisovellukseen on voitu rakentaa muutakin ”pikkukivaa”, eli sovellus voi periaatteessa sisältää haittaohjelman tai seurata tekemisiäsi. Tästähän ei ole takeita.

Suositteletko sä kloonisovelluksen käyttöä?

No en, mutta ymmärrän, että joissain tapauksissa sitä haluaisi WhatsAppin(kin) pystyvän enempään kuin mihin se nyt pystyy.

Entäs jos haluan sovelluksen, jolla pystyy tekemään enemmän?

Itse olen käyttänyt Telegramia pienen piirin kanssa ja siinä on kyllä selkeitä parannuksia verrattuna WhatsAppiin, mutta sen ”huonous” tulee käyttäjien määrässä; Suomessa Telegramilla on vasta pieni käyttäjäkunta, joten todennäköisesti kaveripiiristäsi ei Telegram-käyttäjiä juurikaan löydy. Mutta sehän tarkoittaa vaan sitä, että pitää käännyttää. Pyydä heitä lukasemaan vaikka aiemmin julkaistu ”Perustietoa Telegramista”-juttu.