Kuvien automaattilataus WhatsAppissa

Kuvien yms. median latautuminen automaattisesti WhatsAppissa on herättänyt muutamia kysymyksiä. Pistetään vastauksia kehiin.

Kun sinulle lähetetään WhatsAppilla kuva, video tai äänitiedosto, se ladataan automaattisesti puhelimesi muistiin. Tai ainakin näin tapahtuu, jos et ole tehnyt WhatsAppin asetuksiin muutoksia. Kuvien ja muun median automaattisen latauksen saa pois päältä, mutta jos ne ladataan, ne myös tallennetaan puhelimesi muistiin ja erittäin todennäköisesti kuvat ovat silloin näkyvissä puhelimesi muille sovelluksille, esimerkiksi kuvienkatselusovelluksille.

Näin on, mut mitä mä voin sille tehdä?

Kuvien, videoiden ja äänitiedostojen automaattisen latauksen voi laittaa pois päältä WhatsAppin asetuksista.

Enkö silloin enää näe, jos joku lähettää mulle kuvan tai videon?

Kyllä sä ne näet, mutta sun pitää napauttaa sitä suttuista esikatselukuvaa, jos sä haluat ladata sen kuvan kännyyn. Siinä kohtaa se kuva, video tai ääni kyllä ladataan sun kännyn muistiin ja siellä se sitten on, kunnes poistat sen.

Ok, miten mä sitten muutan niitä asetuksia?

Windows-puhelimet: Avaa WhatsApp > alaoikeelta ne kolme pistettä > asetukset > keskusteluasetukset > autom. lataus. Sitten voit valkata kuville, videoille ja äänelle seuraavista vaihtoehdoista:

 • ei ikinä: Ei ladata automaattisesti. Ikinä.
 • WLAN: Ladataan automaattisesti, jos kännysi on yhdistettynä WLANiin eli Wi-Fiin
 • WLAN ja matkapuhelinverkko: Ladataan automaattisesti, jos kännysi on yhdistettynä WLANiin eli Wi-Fiin tai känny on yhteydessä oman operaattorisi kännyverkkoon (et siis ole esim. ulkomailla)
 • WLAN, matkapuhelinverkko, vierailu: Ladataan automaattisesti WLAN-yhteydellä ja kännyn datayhteydellä, vaikka olisit ulkomaillakin

Android: Avaa WhatsApp > paina valikkonappia tai kolmea pistettä ruudun yläoikeassa nurkassa (riippuu vähän valmistajasta ja mallista) > Asetukset > Keskustelun asetukset > Sisällön automaattinen lataus ja sieltä sitten valitset, mitä ladataan missäkin yhteydessä eli ladataanko kuvat, äänet tai videot:

 • Mobiiliverkko: Valitut kohteet ladataan, jos olet oman operaattorisi kännyverkossa
 • Wifi: Valitut kohteet ladataan, jos kännysi on WLAN- eli Wi-Fi-verkossa
 • Verkkovierailulla: Valitut kohteet ladataan, kun olet missä tahansa kännyverkossa kiinni, myös ulkomailla

iPhone: Avaa WhatsApp > asetukset > keskusteluasetukset > Median automaattinen lataus. Sitten voit valkata kuville, videoille ja äänelle seuraavista vaihtoehdoista:

 • ei ikinä: Ei ladata automaattisesti. Ikinä.
 • WLAN: Ladataan automaattisesti, jos kännysi on yhdistettynä WLANiin eli Wi-Fiin
 • WLAN ja matkapuhelinverkko: Ladataan automaattisesti, jos kännysi on yhdistettynä WLANiin eli Wi-Fiin tai känny on yhteydessä oman operaattorisi kännyverkkoon (et siis ole esim. ulkomailla)
 • WLAN, matkapuhelinverkko, vierailu: Ladataan automaattisesti WLAN-yhteydellä ja kännyn datayhteydellä, vaikka olisit ulkomaillakin

Hetkinen, eikö toi ulkomailla lataaminen ole kallista?

Kyllä, jos lataaminen menee kännyverkkojen kautta, se on sikamaisen kallista. Jos taas käytät WLANia eli Wi-Fiä, ei se maksa mitään, jos et joudu maksamaan Wi-Fin käyttämisestä mitään. Ja useimmiten esim. hotellien Wi-Fin käyttö kuuluu huoneen hintaan.

Laitoin, ettei ääntä ladata ollenkaan, mutta kaverien lähettämät ääniviestit tulee silti perille?

WhatsAppissa on kahdenlaisia ääniä lähetettäväksi: liitettävä ääni tai ääniviesti. Ääniviesti on se yleisempi, siitä lähetysnapin vierestä nauhoitettava viesti ja ne ladataan aina automaattisesti ”parhaan mahdollisen viestintäkokemuksen varmistamiseksi”, kun taas liitettävät äänet ovat niitä, joihin voi laittaa rajoituksia automaattisen latauksen asetuksilla.

Onko vielä jotain lisäniksiä?

Androidille ois yks, jolla saa kuvat olemaan näkymättä (vau, miten hienosti sanottu) puhelimen galleria-sovelluksessa. WhatsAppin kansioon tehdään ”.nomedia”-niminen tyhjä tiedosto ja tämä kertoo, ettei tuota kansiota enää sisällytetä galleria-sovelluksen näyttämiin kuviin tai videoihin. Ja toimii se muissakin kansioissa.3 Comments

 1. Hei! Olen uusi WhatsAppin käyttäjä. Minulla on pieni lapsi, josta mielelläni lähettelisin päivittäin kuvia isovanhemmille. Onko tämä turvallista? Saako sovellus kuvat käyttöönsä vai ovatko ne vain minun ja vastaanottajan puhelimissa? En halua ladata lapsen kuvia esim. Facebookiin joka on julkisempi ja omii kuvien käyttöoikeudet.

  Sivustostasi on ollut paljon apua älypuhelimen kanssa aloittelevalle, kiitos siitä!

 2. Miia: vaikka Facebook tätä nykyä omistaakin WhatsAppin, sen kautta lähetetyt kuvat, videot yms. eivät WhatsAppin lakitekstien mukaan ole heidän palvelimillaan kovin kauaa, vaan tiedot poistetaan sieltä ”lyhyen ajan kuluttua”. Siinä mielessä kuvienkin lähettämistä WhatsAppin kautta voidaan pitää suht turvallisena eikä WhatsApp saa kuviisi oikeuksia.

 3. Kiitos, tämä oli hyödyllinen tieto!