Yleisimmät WhatsApp-kysymykset, osa 2

whatsapp_logoJatkoa ykkösosalle.

WhatsApp toimii kotona ja töissä, muttei muualla. Missä vika?

Voipi olla niin, että sekä kotona että töissä on langaton wlan-verkko (eli WiFi-yhteys) ja kännysi käyttää sitä. Tässä pitää tarkistaa, että pystyt käyttämään dataa kodin ja työpaikan ulkopuolella. Nopeiten tarkistat sen kokeilemalla esim. avata nettisivun kännyllä. Jos sivu aukeaa, datayhteys toimii. Jos ei aukea, datayhteys ei toimi. Jos datayhteys ei toimi, se voi olla kännykästä laitettuna pois päältä. Toinen vaihtoehto on se, että datansiirto on kännyliittymässäsi estetty. Esim. Soneralla on mahdollista olla samaan aikaan datapaketti ja datansiirtoesto. Kuulostaa hullunkuriselta, mutta näin on.

Onko WhatsAppin käytölle jotain ikärajaa?

WhatsAppin lakitekstien mukaan alaikäraja WhatsAppin käytölle on 16 vuotta. Tämä varmastikin aiheuttaa hivenen huvittunutta hymähtelyä käyttäjissään.

Mitä tarkoittaa henkilön kohdalla ”nähty viimeksi tänään klo 15:00”?

WhatsAppin yksi ominaisuuksista on, että näet, milloin henkilö on viimeksi käyttänyt WhatsAppia ts. hänellä on ollut WhatsApp auki. Edellä mainitussa tapauksessa henkilö on nähty viimeksi tänään klo 15. Tuossa kohdassa voi lukea myös ”Paikalla” (henkilöllä on juuri nyt WhatsApp auki), ”Kirjoittaa…” (henkilö kirjoittaa juuri WhatsAppiin viestiä) tai voi olla niinkin, ettei viimeistä paikallaolotietoa näy ollenkaan. Tällöin kyse voi olla esim. tietoliikennehäiriöstä tai sitten siitä, että kyseinen henkilö on laittanut sinut estettyjen henkilöiden listalleen.

Tarkoittaako ”nähty viimeksi tänään klo 15:00”, että kaverini on lukenut viestini?

Ei, se vaan kertoo, milloin kaverillasi on WhatsApp ollut viimeksi auki.

Mitä ne vihreät väkäset tarkoittaa lähetetyssä viestissä?

Ensimmäinen väkänen tarkoittaa, että viestisi on saapunut perille WhatsAppin palvelimille. Toinen väkänen merkkaa sitä, että viestisi on lähetetty onnistuneesti vastaanottajalle. Väkäsistä ei voi päätellä, onko kaverisi lukenut viestisi.

Mitä henkilöiden estäminen WhatsAppissa tarkoittaa?

Jos et halua, että jokin tietty henkilö näkee viimeisen WhatsApp-paikallaoloaikasi, pystyy viestittämään sinulle tai lisäämään sinut keskusteluryhmään, voit laittaa henkilön estolistallesi WhatsAppissa.

Mistä näen, ketkä olen estänyt WhatsAppissa?

Taas pieniä eroja kännyjärjestelmien välillä:

  • Android: Yläoikealta kolme pistettä > Asetukset > Tili > Tietosuoja > Estetyt yhteystiedot
  • WindowsPhone: Alaoikealta kolme pistettä > Asetukset > Estetyt yhteystiedot
  • iPhone: Alaoikealta Asetukset > Tili > Tietosuoja > Estetyt

Miten eroan ryhmäkeskustelusta?

Ryhmäkeskustelusta poistuminen on hivenen erilaista eli kännyjärjestelmissä.

  • Android ja WindowsPhone: paina ja pidä pohjassa ryhmäkeskustelun kuvaketta > valitse ”Poista ja poistu ryhmästä”
  • iPhone: valitse keskustelunäkymässä ylävasemmalta Muokkaa-nappi > paina ryhmäkeskustelun kohdalta sitä punaista poistopainiketta > varmista, että haluat poistaa ryhmäkeskustelun valitsemalla Kyllä

Miten poistan yhteystiedon WhatsAppista?

WhatsAppissa näkyvät yhteystiedot ovat puhelimesi yhteystietoja, jotka ovat rekisteröityneet myös WhatsAppin käyttäjiksi. Jos siis haluat poistaa yhteystiedon WhatsAppista, on sinun poistettava yhteystieto puhelimestasi.

Mikä on vastaanottajalista?

Se on vähän niin kuin ryhmätekstiviesti, mutta WhatsAppissa. Kuvitellaanpa tilanne uudenvuoden aatosta. Haluat toivottaa lähimmille 159 kaverillesi hyvää uutta vuotta, mutta pelkäät, että menetät järkesi toistaessasi ”kopioi, uusi viesti, valitse vastaanottaja, liitä” -rumbaa jokaisen kaverisi kohdalla. Ryhmäkeskustelun voisi perustaa, mutta kun sinne ei mahdu kuin 50 osallistujaa ja siellä kaikki näkevät toistensakin viestit.

WhatsAppinsa taitava tekee etukäteen vastaanottajalistan, johon valitsee haluamansa kaverit. Kun h-hetki on käsillä, lähetät yhden viestin koko vastaanottajalistalle ja vastaanottajilla viesti näkyy kuin se olisi lähetetty vain heille.

 

No niin, tässä näitä nyt oli koottuna. Muistathan lukasta myös ykkösosan ja WhatsAppin peruskäytön. Ja niitä kysymyksiä saa laittaa lisää tulemaan yhteydenottolomakkeen kautta.