Yleisimmät WhatsApp-kysymykset, osa 1

whatsapp_logoMenee hermot WhatsAppin kanssa. Tai no ainakin joillain tuntuu menevän hermot ku WhatsAppin käyttö ei olekaan pelkkää ruusuilla tanssimista. Tämän sivuston yhteydenottolomakkeen kautta on tullut useita WhatsAppiin liittyviä kysymyksiä ja listaan tähän yleisimmät.

Yleistä

Onks WhatsApp oikeesti ilmainen?

Kyllä ja ei. WhatsAppista viestien lähettäminen ei maksa mitään, jos sulla on kännyliittymässä datapaketti tai olet WiFi-yhteydessä aina kun saat tai lähetät WhatsAppilla viestin. Käytännössä kaikki, joilla on WhatsApp, on myös sellainen kännykkä, joka vaatii datapaketin ja datapaketti on tällöin jo hommattu.

WhatsApp itsessään on myös ilmainen asentaa ja ensimmäinen käyttövuosi on ilmainen. Sen jälkeen pitää ostaa lisää käyttöaikaa minimissään vuoden pätkissä. Vuosi maksaa 0,89 euroa ja ostaessasi useamman vuoden, saat vähän alennusta.

Näkyykö WhatsAppin käyttö matkapuhelinlaskussa?

Ei. Matkapuhelinlaskuun ei tule minkäänlaista ”WhatsApp-viestejä 13278 kpl”-tietoja, koska operaattori ei voi niitä tietoja mistään saada.

Tartteeko WhatsAppin käyttöön luottokorttia?

Ei välttämättä, mutta edellisessä kohdassa mainittua lisäkäyttöaikaa maksaessa käytetään joko luottokorttia, Google Wallettia tai jotain muuta maksutapaa, joka loppuviimeksi veloitetaan maksutapaan liitetyltä luottokortilta. Yksi maksuvaihtoehdoista on PayPal-tili, jonne voi maksaa rahaa omalta pankkitililtään ja sitä kautta maksaa WhatsAppin käyttömaksu. Tällä tavalla ei tarvita luottokorttia missään vaiheessa.

Tuleeko maksuja, jos poistan WhatsAppin puhelimestani?

Ei.

Onks WhatsApp oikeesti ilmainen ulkomaillakin?

Joo, jos kännykkäsi pääsee ilmaiseen WiFi-yhteyteen käsiksi. Hotelleissa, hostelleissa, McDonaldseissa, Starbuckseissa ja monissa muissa paikoissa on ulkomailla ilmainen WiFi-yhteys saatavilla asiakkaille. Mikäli WiFi-yhteyttä ei ole, on WhatsAppin käyttö edelleen mahdollista, muttei järkevää. Ulkomailla datapakettisi ei ole voimassa, vaan kännykän data laskutetaan käytön mukaan ja hinnat ovat muhkeat. Viikon lomareissulla Teneriffalla saa helposti tehtyä tonnin matkapuhelinlaskun. En suosittele kokeilemaan.

Miten voin varmistaa, ettei WhatsAppin käyttö maksa mulle ulkomailla mitään?

Laita liittymääsi data roaming-esto. Sen laittaminen ei maksa mitään, mutta se estää datan siirtämisen muiden kuin oman kännyoperaattorin verkossa. Suomeksi sanottuna, ulkomailla liittymäsi ei suostu liikuttamaan dataa mihinkään. Tällöin ainoa tapa, jolla saat datan liikkumaan ulkomailla, on nuo edellä mainitut WiFi-yhteydet.

Vaihdan puhelinta Lumiasta Androidiin, joudunko ostamaan palvelun uudelleen?

Jos puhelinnumerosi ei muutu, niin et joudu. WhatsApp-tili sidotaan puhelinnumeroon ja käyttämätön käyttöaikasi on edelleen käytettävissä. Jos siis olet käyttänyt vaikkapa 2 kuukautta ilmaisesta ekasta vuodestasi ja vaihdat kännykkää vaikka iPhonesta Lumiaan, sinulla on siitä ilmaisesta ekasta vuodesta vielä 10 kuukautta jäljellä. Ja sama homma, jos olet jo maksanut käyttöajastasi jotain.

Vaihdan puhelinnumeroni, säilyykö jo maksamani käyttöaika tallessa?

Jos haluat, niin kyllä. WhatsAppissa on puhelinnumeron vaihtoon oma toimintonsa, jolla saat siirrettyä vanhan tilisi tiedot ja maksut uudelle puhelinnumerolle. Jos et tee mitään ja puhelinnumerosi muuttuu, alkaa ilmainen vuosi alusta.

WhatsApp ei toimi, ilmoittaa vaan että pitää tarkistaa kello?

Jos WhatsApp havaitsee, että kännykän kello on väärässä ajassa, se voi tulkita sen yritykseksi kiertää käyttöajan rajoitukset ja kieltäytyy toimimasta ennen kuin päivämäärä- ja kelloasetukset on laitettu oikein.

Mitä mikäkin hymiö tarkottaa WhatsAppissa?

Tällaisen selityslistan löysin inttervepistä: http://www.iemoji.com/meanings-gallery/people.

Windows Phone

Haluan toisen viestiäänen, toi pikkupiippaus ei riitä mihinkään!

Sorry, et saa. Tämä on nähtävästi WhatsAppista kiinni, koska uusimmissa WindowsPhoneissa viestiäänen voi vaihtaa. Se vain ei vaikuta millään tavalla WhatsAppin viestiääneen, vaan se on edelleen sellainen aneeminen piip. Toivottavasti jossain seuraavassa päivityksessä asiaan tulee korjaus, mutta tällä hetkellä esim. kaikki Lumiat kärsivät tästä ”ominaisuudesta”.

EDIT: WindowsPhone 8.1-päivityksen myötä uudemmissa Lumioissakin voi vaihtaa WhatsAppin ilmoitusäänen. Tsekkaapa tuosta video-ohje!

Mun pitää aina avata WhatsApp, että näen onko mulle tullut viestejä!

Näin on WindowsPhone 7.x -käyttöjärjestelmiä käyttävien puhelimien kanssa eli esim. Lumiat 800, 900, 710 ja 610. WhatsAppin käynnistyskuvakkeen saat aloitusnäyttöösi, mutta siinä ei näy, montako lukematonta viestiä sinulla on. Viestin saapuessa ruudun yläreunassa näkyy hetken aikaa saapuneen viestin tiedot, mutta ne ei siinä montaa sekuntia näy. WindowsPhone 8-käyttöjärjestelmälliset laitteet eli esim. Lumiat 620, 625, 820, 920, 925, 1020 osaavat näyttää WhatsAppin kuvakkeessa aloitusnäytössä lukemattomien viestien määrän.

 

Tässähän näitä. Lisää hyviä kysymyksiä voi laittaa yhteydenottolomakkeen kautta.

 

EDIT: Ohoh, näistä kysymyksistähän on jo kakkososakin julkaistu!

EDIT 2: Ja kolmas ja neljäskin osa!