Perustietoa Telegramista, WhatsAppin haastajasta

telegram_logoWhatsApp on aika lailla kaikille tuttu ja siitä löytyy jo muutama artikkeli tältäkin sivustolta, mutta sen jälkeen kun Facebook osti WhatsAppin huikeaan 19 miljardin aammerikandollarin hintaan, alkoivat käyttäjät etsiä toisia vaihtoehtoja. Monet kääntyvät Telegramiin ja siihen on ihan hyviä syitäkin.

No mitä muka?

Telegram (https://telegram.org) röyhistelee virtuaalirintaansa olemalla erittäin tietoturvallinen ja avoin korvike WhatsAppille. WhatsAppiahan on aiemmin herjattu tietoturvan puutteesta ja vaikka aiemmin löytyneet tietoturvaongelmat onkin korjattu, epäilys häilyy sovelluksen yllä yhä. Palvelun yhdysvaltaislähtöisyys pelottaa joitakin jo tarpeeksi, koska ”kaikki Yhdysvalloista tulevat palvelut ovat NSA:n ja vaikka minkä luettavissa”.

Telegram on kahden venäläissyntyisen miehen käsialaa, mutta firman pääkonttori sijaitsee Berliinissä. Telegramilla on viestinvälityspalvelimia ympäri maapalloa ja nopeus on omienkin kokemuksieni perusteella todella hyvä. Muun muassa Snapchatistä tuttu viestien automaattituhoutuminen on myös mukana ja viestin tuhoutumisajan voi itse säätää kahdesta sekunnista viikkoon. Viestit myös kulkevat suojattuna laitteesta toiseen, jos niin halutaan. Tämä meinaa sitä, ettei viestejä päästä matkan varrelta lukemaan.

Entäs jos tietoturva ei mua kiinnosta?

No sitten voi kiinnostaa jokin näistä:

 • Palvelu on ilmainen eikä siinä ole mainoksia tai kausimaksuja
 • Keskustelusi on tallessa pilvipalveluissa eli esimerkiksi kännykkää vaihtaessasi ei tarvitse säätää varmuuskopioiden kanssa
 • Pääset keskusteluihisi käsiksi useilla laitteilla, mm. tietokoneella ja tableteilla
 • Ryhmissä voi olla jopa 100 osanottajaa (WhatsAppissa maksimi on tällä hetkellä 50)
 • Kuvien, videoiden, äänen tai viestien pituutta tai määrää ei ole rajattu
 • Sovelluksella voi lähettää myös tiedostoja
 • Sovellusrajapinta on avoin ja ilmainen kaikille, joten Telegram-yhteensopivia sovelluksia voi kuka tahansa kykenevä rakentaa
 • Saat halutessasi ilmoituksen, kun yhteystiedoissasi oleva henkilö rekisteröityy Telegramin käyttäjäksi
 • Telegramissa on tarroja eli stickereitä!

Mikä WhatsAppissa on paremmin?

 • Käyttäjämäärä. Ainakin omalla kohdallani vain muutama kaveri on Telegramin käyttäjiä, mutta lisää tulee koko ajan ja sama oli WhatsAppin kanssa aluksi
 • Suomenkielisyys. Telegram on käännetty muutamalle kielelle, mutta ei vielä suomeksi
 • Ääniviestien lähettäminen (tosin tätä on lupailtu Telegramiin) EDIT: tätä nykyä löytyy jo
 • Yhteystiedon lähettäminen EDIT: tämäkin löytyy jo
 • Laitetuki on laajempi eli ainakin tässä vaiheessa WhatsAppin saa mm. Nokian Asha-puhelimiin
 • Voit vaihtaa puhelinnumeroasi ja jatkaa saman palvelun käyttöä EDIT: juu, Telegramilla tämäkin onnistuu jo

Hetkinen! Miten mun viestit voi olla salattuja ja silti luettavissa vaikka nettiselaimessa?

Hyvin huomattu. Telegramissa on kahdenlaisia viestiketjuja: normaaleja ja salattuja. Normaalit viestit on luettavissa eri laitteilla pilvipalveluiden kautta, mutta salatut viestit eivät. Salatut viestit ovat ainoastaan lähettäjän ja vastaanottajan luettavissa eikä lupausten mukaan siinä välillä kukaan pääse niitä lukemaan. Viestit eivät myöskään jää Telegramin palvelimille, joten niihin ei pääse käsiksi muilta laitteilta.

Mites toi viestien automaattinen tuhoutuminen toimii?

Salatuissa viesteissä voidaan asettaa viestin automaattinen poistoaika ja sen jälkeen lähetetyt viestit tosiaan laukaistaan virtuaaliavaruuteen valitun ajan jälkeen, kun ne on luettu. Ei tosiaan kannata laittaa poistoajaksi kahta sekuntia ja sitten kirjoittaa pitkää tekstiä kaverille luettavaksi – saa olla aikamoinen pikalukija, että kahdessa sekunnissa ehtii pitkän jutun lukemaan ennen kuin viesti tuhoutuu 😉

telegram_basics1Tarkottaako nää vihreet väkäset viestin alalaidassa samaa ku WhatsAppissa?

Ei ihan. Ensimmäinen vihreä väkänen merkkaa sitä, että viesti on päässyt inttervepin sokkeloiden läpi viestinvälityspalvelimelle saakka. Eka väkänen tarkoittaa siis samaa sekä WhatsAppissa että Telegramissa, mutta toisen väkäsen kanssa on eroa. WhatsAppissa toinen väkänen kertoi viestin menneen perille vastaanottajan laitteeseen, muttei sitä, onko vastaanottaja lukenut viestiä. Telegramissa toinen väkänen on juuri sen merkkinä, että vastaanottaja on lukenut viestin.

Ookoo, miten tuon saa?

Näistä paikoista:

Hetkinen, onko Telegramissa samat hymiöt ku WhatsAppissa?

No nyt ollaan oikeiden kysymysten äärellä. Kyllä ne hymiöt on samat sekä iPhonella että Androidissa, ainakin noin pikaisen testin perusteella.

Onko tossa mitään, mikä ärsyttää?

No, ainakin Androidissa on sellainen, että kun joku lähettää mulle viestin, ilmoituksena näkyy vain, että olen saanut uuden Telegram-viestin, muttei kerro, kuka viestin on lähettänyt. WhatsApp-viestin tullessa näen jo ainakin alkuosan itse viestistäkin. Tämä sinällään on selitettävissä Telegramin tietoturvapainotteisuudella eli sovellus pitää avata, jotta viestin pääsee lukemaan.

Meen heti asentaan sen tähän tablettiin!

Telegram vaatii käyttöön kuitenkin jonkinlaisen kännykkäliittymän, koska sinut tunnistetaan palvelussa puhelinnumerosi perusteella. Aina kun otat palvelun käyttöön jollain laitteella, sinulle lähetetään tekstiviestinä kertakäyttöinen tunnusluku. Eli tarvitset kännykkäliittymän, jolla voit ottaa vastaan tekstareita, mutta jos tämä on kunnossa, voit mennä asentamaan Telegramin siihen tablettiin vaikka heti.

No sit mä meen testaamaan ton!

Mene, ei se mitään maksa.