WhatsAppin peruskäyttö

whatsapp_logoWhatsAppista kirjoitettiin aiemmin esittely ja muutaman kyselyn seurauksena päätin tehdä esittelyä WhatsAppin ominaisuuksista ja hienouksista.

Eli mikäs tää WhatsApp on?

Siitä oli aiemmin juttua täällä, mutta lyhykäisyydessään kyseessä on kännysovellus, jolla lähetät muille saman ohjelman käyttäjille tekstiviestin tapaisia viestejä kännykkäsi datapaketin kautta. Lisäherkkuja tulee ryhmäviesteistä ja lähetettävistä tiedoista.

Selvä. Mitä ominaisuuksia siinä on?

WhatsAppilla voit lähettää mm. tekstiä, kuvia, videoita, ääntä, hymiöitä, yhteystietoja ja karttasijainteja joko yksittäiselle henkilölle tai itsekoostetulle ryhmälle. Sovelluksesta näet, milloin henkilö on viimeksi käyttänyt WhatsAppia ja onko lähettämäsi viesti toimitettu henkilön kännykkään.

Miten tuon saa käyttöön?

WhatsAppin käyttö perustuu puhelinnumeroosi eli et tarvitse mitään tunnuksia tms. sovelluksen käyttämiseen. Sovelluksen asennuksen ja käynnistämisen jälkeen sinulta kysytään maa- ja puhelinnumerotiedot. Antamaasi puhelinnumeroon lähetetään viesti, jolla varmistetaan puhelinnumeron oikeellisuus ja sen jälkeen sovellus onkin jo käytettävissä.

Mistä mä alotan?

Ekana voit katsoa yhteystiedoista, moniko tutuistasi on jo WhatsAppin käyttäjä ja koska rekisteröityminen on kiinnitetty puhelinnumeroon, WhatsAppin käyttäjät löytyvät helposti.

Mistä mä tiedän, käyttääkö noi tutut tätä ohjelmaa vielä?

whatsapp-chat2

Kun olet kirjoittamassa viestiä henkilölle, näet milloin henkilöllä on viimeksi ollut WhatsApp käynnissä. Jos henkilöllä on paraikaa WhatsApp avoinna, hänen tilanaan näkyy Online. Oikea stalkkerin unelma, siis. Mutta päivämäärästä voi päätellä kyllä jotain, onko henkilö edelleen WhatsAppin käyttäjä vai ei.

No entäs se viestien kirjoittaminen?

whatsapp-chatSehän tässä sovelluksessa on pääasiana. Keskustelusi henkilön kanssa näkyvät nykyisistä älykännyköistä tutussa dialogimuodossa eli vasemmalla on tuttusi jutut ja oikealla omat kommenttisi. Ruudun alaosassa on kirjoitusosa viesteille ja Lähetä-nappi.

Yksittäiset viestit voi poistaa, välittää tai kopioida ja viestien väleissä on päivämäärälämiskät, milloin mikäkin viesti on lähetetty ja viesteistä löytyy lähettämisen kellonaika.

Kun olet viestin lähettänyt, viestisi kohdalle ilmestyy ensin yksi ja sitten toinen vihreä väkänen. Ensimmäisen väkäsen ilmestyminen tarkoittaa, että viestisi on onnistuneesti otettu vastaan WhatsAppin palvelimelle ja toinen väkänen ilmoittaa, että viestisi on välitetty keskustelun toiselle osapuolelle eli lähetys onnistui.

Ja noihin viesteihin sai liitettyä kaikkee kivaa mukaan?

whatsapp-liitteetJep, aika laajasti saa kaikenlaista laitettua. Voit ottaa kuvan siltä seisomalta tai liittää jo aiemmin napatun kuvan mukaan ja samat tsydeemit onnistuvat myös videolla ja äänellä. Omista yhteystiedoistasi voit valita halutun ja lähettää sen liitteenä eteenpäin.

Ja se karttasijainti?

whatsapp-sijaintiKarttasijainnin voit lähettää myös. Voit joko lähettää oman sijaintisi, joka on mielettömän kätevä vastaus niihin ”missäs meet”-kysymyksiin tai sitten voit lähettää sijainnin, jonka olet hakenut. Hausta voit etsiä esim. palveluja, joiden karttasijainnin voit lähettää eteenpäin.

Saiko hymiöitäkin käytettyä?

whatsapp-hymiot2Oi kyllä ja arvaa vaan, montako erilaista. Pienillä kuvilla itseään ilmaiseva löytää täältä melkein mihin tahansa tilanteeseen sopivat hymiöt ja muutaman sellaisen, joita ei tule ikinä käytettyä. Kivana puolena on viimeisimmissä päivityksissä mukaan tullut ominaisuus, joka listaa yleisimmät käyttämäsi hymiöt oman listaansa.

Onnistuuko viestittely usealle henkilölle?

whatsapp-ryhmaviestiIlman muuta. WhatsAppin ryhmiin voi kuulua tätä nykyä maksimissaan 50 henkilöä. Ryhmän voi tehdä kuka tahansa ja hän valitsee, ketkä ryhmään kuuluvat. Kaikki ryhmään kuuluvat näkevät sinne lähetetyt viestit sekä voivat vastata niihin. Harvinaisen kätsy ominaisuus esim. työporukan, pelipoppoon tai perheen väliseen keskusteluun ja tiedonvaihtoon.

Onhan tossa ominaisuuksia, mutta onko niitä vielä lisää?

Kyllä on. Lisukkeena sovelluksesta löytyy mm. taustakuvan vaihto, henkilön (lue: yli-innokkaiden stalkkerien) estäminen, viestiketjun lähettäminen sähköpostitse ja lisää tulee varmasti tulevien päivitysten myötä.

Voiko tolla soittaa?

Sieltä kyllä löytyy toiminto soittamiselle, mutta soitto on kuitenkin normaali puhelinsoitto. Kyseessä on vain oikotie, jos haluatkin soittaa kyseiselle henkilölle viestittämisen sijaan. Soitto-ominaisuutta ei WhatsAppissa ole.

Mitä tää maksaa?

Androidille, WindowsPhonelle, Symbianille, BlackBerrylle ja Nokian valituille S40-sarjalaisille ensimmäinen vuosi on ilmainen ja sen jälkeen maksetaan 99 dollarisenttiä vuodessa. iPhonelle ohjelman joutui aiemmin ostamaan 79 eurosentin hinnalla, mutta sitten taas toisaalta vuosittaisia maksuja ei ollut. Sittemmin iPhone-versiokin on päivittynyt yleiseen käytäntöön eli eka vuosi ilmainen ja sen jälkeen vuosimaksu. Eli jos ostit iPhone-version joskus alle eurolla, sinulla ei pitäisi olla vuosimaksuja ollenkaan.

Ja datapaketti kannattaa kännyliittymässä olla, koska datalla nämä viestit lähetetään ja ilman datapakettia voi tulla vähän kalliita viestejä…

Että siitä sitten vaan käyttämään?

Jos vähääkään kiinnostaa, niin jep.

EDIT: Muokattu iPhone-version nykyisen maksukäytännön tietoja.

EDIT 2: Tsekkaa myös yleisimmät WhatsApp-kysymykset, osa 1 ja osa 2.