Mitä ovat QR-koodit?

Olet varmaan jo törmännyt näihin jossain mainoksessa. Se on neliskanttinen, mustavalkoinen ja näyttää pikselihaulikon osumakohdalta. Se on QR-koodi.

Mutta mitä sillä tehdään?

QR-koodilla jaetaan tietoa, joka luetaan älykännykällä. Jaettava tieto on yleisimmin nettiosoite, mutta se voi yhtä hyvin olla käyntikortti, tekstiviestipohja, kalenteritapahtuma tai vaikka pelkkää tekstiä.

Mikä hyöty tollasesta on?

Nopeus ja helppous. Koodin sisällön saa kännykkään parissa sekunnissa, ilman pitkiä naputteluja tms. Esim. omat yhteystiedot voi jakaa QR-koodina suoraan kännykän ruudulta, josta kaveri skannaa omalla puhelimellaan tiedot talteen kameranräpäyksessä. Markkinointi-ihmiset ovat innostuneet QR-koodeista oikein todenteolla, koska kuvan voi sisällyttää aika moneen paikkaan ja asiasta kiinnostuneen saa helposti halutun tiedon äärelle.

Millä ohjelmilla noita voi lukea?

Lähestulkoon jokaiselle älykännykkäalustalle löytyy useita sovelluksia, joilla QR-koodien luku onnistuu. Tässä niistä muutamia ilmaisia sovelluksia:

Miten teen omia koodeja?

Yksi hyvä sivusto on QR Code Generator (http://zxing.appspot.com/generator/), mutta myös tuolla Androidin QRDroidilla voi tehdä koodeja suoraan puhelimessa. Suomalainen QR-koodit.fi tarjoaa myös mahdollisuuden tehdä omat koodit kädenkäänteessä.