Tekstarimaksujen kuolettamista WhatsAppilla

Tätä nykyä kännykän käyttö tuntuu lapsilla alkavan yhdessä koulunkäynnin kanssa ja mitä enemmän tulee ikää, sitä enemmän käyttö lisääntyy. Aika monessa perheessä on haukottu happea ja otettu tukea seinästä, kun teini-ikäisen kännykkälasku on avattu. Eikä se välttämättä tarkoita, että kännykällä olisi puhuttu paljoa, vaan usein suurin kulujen aiheuttaja on tekstiviestit. Mutta entäs jos näitä kuluja saisi kuriin ja vieläpä aika pienellä maksulla?

Kerro lisää. Nyt heti.

Mitäs jos tekstiviestejä lähetettäisiinkin kännysovelluksesta toiseen ja kännykän datayhteyttä käyttäen? Ja tuo kännysovellus maksaisi joko erittäin vähän tai ei ollenkaan? Viestit eivät maksa mitään, mutta käytännössä datapaketti on pakollinen. Näitä ohjelmia on aika monta erilaista ja tässä artikkelissa keskitytään kännysovellukseen nimeltä WhatsApp.

No keskitytään.

WhatsApp Messenger (http://www.whatsapp.com) on viestitysohjelma, joka periaatteessa korvaa tekstiviestit ja multimediaviestit sekä tuo lisää toimivuutta esim. tilatiedoilla ja ryhmäviesteillä. WhatsAppin vahvuutena on toimivuus monissa eri kännyköissä ja se pyöriikin mm. iPhonessa, Android-laitteissa, Nokian S40- ja Symbian-laitteissa sekä Windows Phonessa.

Ja hinta oli?

iPhonelle 79 senttiä. Androidilla, Symbianilla ja Windows Phonella sovellus on ilmainen ensimmäisen vuoden ja sen jälkeen hinta on 0,99 USD vuodessa eli kutakuinkin sen saman 80 eurosenttiä. Sinällään hinta ei todellakaan ole paha, mutta maksuun pitää olla käytännössä luottokortti. Ja liittymässä pitää olla datapaketti.

Mites tota käytetään?

Kun sovellus on asennettu, pitää oma tili rekisteröidä. Tämä tapahtuu valitsemalla oikea maa pudotusvalikosta ja laittamalla oman kännykkänumeronsa oikeaan kohtaan. Ainakin Windows Phonea varten tarvitaan vielä oma lempinimi, joka täytetään siinä samalla. Tämän jälkeen saat kännykkääsi tekstiviestitse varmistusviestin, jolla varmistetaan että sinä tosiaan olet omalla liittymälläsi ottamassa käyttöön tätä palvelua. Sen jälkeen homma on valmis ja viestittely voi alkaa.

Mistä mä nään, kenellä mun kavereista on toi jo käytössä?

Sovellus katsoo kännykkäsi yhteystiedot läpi ja huomaa kännykkänumeron perusteella, jos joku heistä on jo rekisteröitynyt käyttäjäksi. Kun lähdet kirjoittamaan uutta viestiä, näet oletuksena vain muut WhatsAppin käyttäjät yhteystiedoistasi.

Mitä tietoja mä voin lähettää viestissä?

Tekstiä, kuvaa, ääntä, videota, yhteystietoja, karttasijainnin ja runsaasti erilaisia hymiöitä. Ja näitä voi tosiaan lähettää myös ryhmälle eli sovelluksen avulla voi pitää ryhmäviestittelyä, jossa jokainen näkee ryhmälle tulleet viestit ja pystyy niihin vastaamaan.

Mistä tiedän, että viesti on mennyt perille?

Kun lähetät viestin, sen alareunaan tulee pieni vihreä väkänen. Se on merkkinä siitä, että viesti on mennyt perille WhatsAppin firman palvelimille. Usein aika lailla saman tien tulee edellisen väkäsen päälle toinen väkänen, joka merkkaa sitä, että viesti on saatu toimitettua vastaanottajan puhelimeen. Tämä ei vielä kerro, että vastaanottaja olisi lukenut viestiä, mutta viesti-ikkunassa on vielä yksi kätevä (ja yksityisyyden tasolla huolestuttava) ominaisuus: Sieltä näkee, milloin käyttäjä on viimeksi avannut WhatsAppin. Joo-o, se voi olla joissain tapauksissa hivenen arveluttava tieto.

Pitääks tää ohjelma olla koko ajan auki?

Osa ohjelmasta on aika päällä ja odottaa saapuvia viestejä, mutta suurin osa ohjelmasta ei ole käynnissä normaalisti. Vasta sitten kun saat viestin ja avaat sen, ohjelma käynnistetään.

Millä ihmeellä mä saan kaikki mun kaverit käyttämään samaa ohjelmaa?

Eihän sun tartte kaikkia lähteä käännyttämään. Riittää, kun saat ne, joille lähetät eniten tekstareita, puhuttua ympäri testaamaan teille sopivaa sovellusta. Ja jos te viestittelette paljon, molemmat myös säästätte paljon.

Sanoit, että näitä on muitakin vastaavia?

Jep, onhan näitä. Facebookin kautta lähetettävät viestit voi hoitaa Facebook Messengerillä, Viber tarjoaa tekstiviestien lisäksi myös puhelut kokonaan ilmaisina ja Skypellä näiden lisäksi vielä videopuhelut ja onpa sillä vielä tietokoneelle asennettavat versionsakin. GooglePlussalla onnistuu samaten nämä edellä mainitut asiat. Eikä sitä pidä unohtaa myöskään sähköpostia, joka kuitenkin löytyy jo jokaisesta kännykästä, johon em. sovelluksia voi asentaa.

No mitä mä näistä ny käytän?

Suoraan en voi sanoa, mitä sun pitäisi käyttää. Siihen vaikuttaa niin moni asia, mutta eniten ehkä kännykkämallisi (ja mitä näitä sovelluksia siihen saa) ja se, mitä sovellusta kaverisi käyttävät. Eli testaamaan kannattaa lähteä, jos kiinnostusta riittää. Ja ei se tarvitse montaa parin sadan euron puhelinlaskua kun tällaiset sovelluksetkin alkavat kiinnostamaan.

Mulla on tekstaripaketti liittymässä, tarttenko mä tällasta?

Et välttämättä, mutta tekstaripaketti maksaa kuitenkin jotain joka kuukausi. Mitä jos saat tekstaripaketin tiputettua pienempään kokoon tai vaikka kokonaan pois? Säästäähän siinäkin, vaikka sovellus olisi maksullinenkin.

Mä en maksa mun omaa puhelinlaskuani.

Tähän en voi sanoa muuta kuin että onneksi olkoon. Olen kade.

 

EDIT: WhatsAppin peruskäytöstä on julkaistu juttu, tsekkaa se täällä: https://www.aaltokone.com/2012/12/whatsappin-peruskaytto/