Google-käyttäjä! Tyhjennä hakutietosi ennen maaliskuuta!

Onko sulla Google-tili? Eli käytät Gmailia tai jotain muuta Googlen palvelua, johon pitää kirjautua? Sitten kannattaa toimia nopeasti, tietosi voivat levitä jo maaliskuun alusta aivan uusiin sfääreihin.

Laskin alleni. Mistä on kyse?

Google ottaa käyttöön uuden, yhtenäisen yksityisyydensuojakäytännön maaliskuun ekana päivänä eli tällä samalla viikolla. Samalla Google yhdistää eri palveluissa olevat, saman käyttäjän tiedot.

Mun housut on edelleen märät. Mitä mä teen?

Tämän kuun loppuun mennessä kannattaa käydä poistamassa ainakin verkkohistoriasi näin:

  • Mene osoitteeseen https://www.google.com/history ja kirjaudu sisään omilla tunnuksillasi. Jos verkkohistorian tallennus on päällä, näet tekemiäsi hakuja ja avattuja sivuja.
  • Klikkaa Poista koko verkkohistoria
     
  • Klikkaa Ok. Kun tyhjennät verkkohistoriasi, laitetaan verkkohistorian tallennus samalla pois päältä
  • Voit huokaista helpotuksesta (ja vaihtaa kuivat housut)

Miksi tein juuri niin kuin tein?

Jos laskit allesi, se johtui luonnollisesta pelontunteesta ja esihistoriallisesta selviytymisvietistä; kevyemmällä keholla pääsee hätätilanteessa nopeammin pakoon. Jos taas tarkoitit verkkohistorian tyhjennystä, se on ihan järkevää, koska jos ajattelee, kuinka paljon tietoa Googlella on aktiivisesta käyttäjästään, voi tietojen määrä olla päätähuimaava. Tuleva yksityisyydensuojan muutos vielä yhdistää nuo tiedot, joten pahimmassa tapauksessa Googlella on harvinaisen tarkka kuva yksittäisen henkilön yksityisistä tiedoista ja vielä kaikki samassa paikassa. Eli lyhyenä vastauksena kysymykseesi: pelosta.

Huh. Eli nyt verkkohistoriani on poistettu ja huolet ohi?

Thuothaa… Joo ja ei. Google voi edelleen käyttää tietojasi sisäisesti, mutta 18 kuukauden kuluttua tiedoista poistetaan osa sinun tunnukseesi liittyvistä tiedoista. Tietoja voidaan käyttää myös, jos viranomaiset niitä tietoja vaativat.

Eli kannattiko tätä edes tehdä?

Kyllä. Jos verkkohistorian tallennus on edelleen päällä, Google voi käyttää tietoja niin pitkään kuin haluaa, kuten esim. antaa sinulle hakujesi mukaisia hakutuloksia, kun haet jotain Googlella.

Miksi tämä asia tuli vasta nyt ilmi?

On tämä asia ollut jo hetken julki, mutta blogin kirjoittajalla on ollut vähän pitkät piuhat ja liian hyviä tekosyitä asiasta kirjoittamiseen. Alunperin juttua on kuitenkin ollut mm. Electronic Frontier Foundationin (EFF) sivuilla: https://www.eff.org/deeplinks/2012/02/how-remove-your-google-search-history-googles-new-privacy-policy-takes-effect.