Google-käyttäjä! Siivositko kaiken?

Eilinen juttu Googlen verkkohistorian tyhjentämisestä poiki muutamia kysymyksiä, joten laitetaanpa muutamia vastauksia kehiin.

Mistä on kyse?

Google ottaa käyttöön uuden yksityisyydensuojakäytäntönsä maaliskuun ekana päivänä ja yhdistää samalla eri palveluissansa olevia tietoja. Jos sinulla on Google-tunnukset (Gmail-sähköposti tms.) ja selailet nettiä, kun olet kirjautuneena Gmailiin, Youtubeen tms. Googlen palveluun, selaamisesi voi olla tallennettuna Googlen omissa tiedoissasi. Kun nämä tiedot yhdistetään muihin Googlella sinusta oleviin tietoihin, sinusta voidaan muodostaa ehkä jopa liiankin yksityiskohtainen profiili.

Mihin noita tietoja käytetään?

Yleensä tietoja käytetään mainosten näyttämisessä eli sinulle näytetään hakuhistoriasi mukaisia mainoksia nettisivuilla, mutta myös Googlen hakutuloksiasi muokataan aiempien hakujesi perusteella. Sama pätee Youtubessa katsottuihin videoihin ja siellä tehtäviin hakuihin.

Eli miks mun pitäis olla huolissani?

Tämä on jokaisen oma päätös, pitääkö olla huolissaan vai ei. Kyse on yksityisyydestä ja siitä, kuinka paljon siitä pitää kiinni ja kuinka paljon antaa itsestään tietoja yrityksen käyttöön. Osaltaan tietoja käytetään, jotta sinulle voitaisiin antaa parempaa palvelua.

Parempi palveluhan on hyvästä, eikö?

Yleisesti ottaen kyllä, mutta jos tietoa on paljon, siinä on omat riskinsä. Otetaan esimerkki: Olet käynyt lääkärillä, psykologilla, fysioterapeutilla ja kalevalaisella jäsenkorjaajalla ja sinulla on täydet potilaskertomukset jokaiselta taholta. Menet ostamaan itsellesi uusia kenkiä ja annat potilaskertomuksesi kenkäkaupan käyttöön. Potilaskertomustesi perusteella saat hyvää palvelua ja tarpeisiisi sopivat kengät, mutta samalla annat kenkäkaupan tietoon paljon muutakin tietoa itsestäsi. Nyt ollaan siinä tilanteessa, otatko potilaskertomukset mukaasi liikkeestä lähtiessäsi vai jätätkö ne liikkeeseen seuraavaa kertaa varten. Yksityisyyden vaaliminen vastaan parempi palvelu jatkossa.

Mutta tyhjäsin jo verkkohistoriani ja nyt on kaikki hyvin?

Verkkohistorian tyhjääminen onnistuu tosiaan näillä ohjeilla, mutta sitten on vielä ainakin pari paikkaa, joissa tietoja voi vielä olla, mutta yhdessä ehkä enemmän kuin muissa: Youtube. Tässä tyhjennysohje siihen:

  • Mene  osoitteeseen http://www.youtube.com/my_history
  • Kirjaudu sisään, jos et jo ole kirjautuneena
  • Klikkaa Tyhjennä koko katseluhistoria
  • Varmista vielä klikkaamalla Tyhjennä koko katseluhistoria
  • Laita vielä katseluhistorian tallennus pois päältä klikkaamalla Pause viewing history
  • Homma ohi!

Oliko näitä vielä muitakin?

Voi olla, mutta se riippuu vähän siitä kuinka paljon käytät Googlen eri palveluita. Käy katsomassa Googlen Dashboardia eli oman Google-tunnuksesi “kojelautaa”, josta pääset näppärästi omiin tietoihisi käsiksi: https://www.google.com/dashboard. Sieltä kannattaa katsoa sellaiset, joissa puhutaan historiasta eli esim. Google Latituden sijaintihistoria.

Minulla ei ole Google-tiliä, pitääkö mun tehdä mitään?

Ei. Nämä ohjeet koskevat vain Google- ja Youtube-tilin omaavia tyyppejä.