Facebook-kysymykset – Hienoa vai huonoa?

Olet jo ehkä nähnytkin Facebookissa kavereidesi vastailleen kysymyksiin ja ihmetellyt, mistä on kyse. Noh, Facebook on saanut uuden ominaisuuden nimeltään Facebook-kysymykset (http://www.facebook.com/questions) ja vaikka ominaisuus ei ole vielä automaattisesti kaikkien käytössä, on se jo nyt herättänyt tunteita sekä puolesta ja vastaan.

Mitä tolla tehdään?

Facebook-kysymyksillä voit tehdä kysymyksiä, johon muut facebook-käyttäjät voivat vastata. Voit antaa vastausvaihtoehtoja, jos haluat, tai antaa käyttäjien lisätä vastauksensa itse. Käyttäjien vastaukset tulevat myös muille näkyviin vastausvaihtoehdoiksi.

Niin niin, mutta mitä sillä tehdään?

Kysytään kysymyksiä, joihin haluaa vastauksen. Esimerkiksi: ”kuka on kaikkien aikojen paras jalkapalloilija” tai ”mikä on aaltokone.comin paras blogi”.

Mistä tuon löytää?

Tällä hetkellä tuo pitää vielä erikseen ottaa käyttöön osoitteessa http://www.facebook.com/questions, mutta Facebookin lupauksen/uhkauksen mukaan ominaisuus tulee piakkoin kaikille käyttöön.

Mikä tuossa on hyvää?

Jossain kohtaa tuo voi olla hyödyllinen, jos vastaukset pysyvät asiallisina. Voit määritellä, saako kysymykseen lisätä vastausvaihtoehtoja vai ei.

Entäs ne huonot puolet?

Niitä nyt tuntuu kasaantuvan, mutta en tiedä, onko kyse vain muutosvastarinnasta vai mistä. Eniten käyttäjiä tuntuvat sapettavan seuraavat asiat:

  • Kysymys-vastaus -palikoita on kavereiden status-päivitysten seassa aika tiuhaan
  • Et saa piilotettua noita kysymyksiä Facebookin omilla asetuksilla
  • Vastausvaihtoehtojen lisäämisen salliminen on aika riskipeliä, koska ainakin nykyisiin kysymyksiin tulee hetkessä asiattomuuksia

Eikö noita saa millään pois?

Facebookissa ei tällä hetkellä sellaista asetusta, jolla nuo kysymykset saisi pysyvästi pois. Voit totta kai klikkailla kysymykset yksitellen pois näkyvistä, mutta toisaalta se on yhtä mukavaa kuin parranajo pinseteillä. Niille, jotka eivät ole kokeilleet ajaa partaansa pinseteillä, voin kertoa, että se on täyttä tuskaa, vaikken ajanut edes koko partaani.

Mutta mutta… Firefoxiin, Safariin, Chromeen ja Operaan on olemassa erillinen lisäosa, jolla mm. Facebook-kysymykset saadaan kertaheitolla pois näkyvistä. Lisäosan nimi on FBPurity ja se löytyy osoitteesta http://www.fbpurity.com/.

Asensin sen, mitäs ny?

Kun menet Facebookiin, näet pienen tekstirivin status-päivitysten yläpuolella:

Klikkaamalla Show-linkkiä joko app– tai extra-kohdasta, saat näppärästi näkyviin ja piiloon lisäosan piilottamat kohteet. Jaa mitkä kohteet? Tuosta kun klikkaat kohtaa F.B. Purity, saat auki asetukset:

Sittenhän ei tartte muuta kuin rasti ruutuun sellaisen ominaisuuden kohdalta, jonka haluat piilottaa ja klikkaa lopuksi Save and Close.

Mitä seuraavaksi?

Ei kai tuossa sen kummempia kuin joko käytät tai et. Mutta itse jään ainakin odottamaan Facebookin tekemiä parannuksia tuohon, koska kyseessä tuntuu monella tapaa olevan vielä aika raakile.