Kasaa oma siirrettävä työkalupakkisi

Jokaisella meistä on omat makumme lähes joka asiassa, niin myös tietokoneohjelmissa. Kaikkia haluamiasi ohjelmia et vain voi käyttää kaikkialla, useimmiten koska sinulla ei ole oikeuksia asentaa ohjelmia käyttämällesi koneelle. Näin on esim. kirjastoissa, nettikahviloissa ja joillain työpaikoilla. Mutta entäs jos kasaatkin itsellesi haluamasi ohjelmat siirrettäväksi työkalupakiksi? Tässä muutamia ohjelmia, jotka voit ottaa mukaasi esim. usb-muistitikulle ja ajaa sieltä, kaikilla nykyaikaisilla Windows-koneilla.

Nettiselaimet ja sähköpostiohjelmat

Viestintäohjelmat

 • Skype – ilmaisia nettipuheluita toisille Skypen käyttäjille
 • Pidgin – chat-ohjelma moniin eri palveluihin (mm. MSN, GoogleTalk, Jabber, ICQ, IRC ja lisäosalla Facebook)
 • FileZilla – ftp-ohjelma parhaimmasta päästä

Ääni, kuva ja video

 • VLC – Monipuolinen videosoitin
 • Audacity – Kaikenlaista äänenkäsittelyyn ja nauhoittamiseen
 • Blender – Näyttävääkin 3D-grafiikkaa ja -animaatiota
 • Dia – Kaavioiden tekoa helposti
 • GIMP – Moneen pystyvä kuvankäsittelyohjelma
 • Inkscape – Helppokäyttöinen, mutta laaja vektorigrafiikkaohjelma
 • IrfanView – Kuvankatseluohjelma laajalla kuvamuototuella

Hyötyohjelmat

 • OpenOffice.org – Tekstinkäsittely, taulukkolaskenta, piirto-ohjelma, esitysgrafiikka yhdessä paketissa
 • AbiWord – Monia tekstitiedostoja tukeva tekstinkäsittelyohjelma
 • Task Coach – Tehtävälistojen ylläpitoon
 • Sumatra PDF – Todella kevyt pdf-lukija
 • EssentialPIM Free – Kalenteri, tehtävälista, muistiinpanot ja sähköpostit kaikki samassa ohjelmassa
 • Notepad++ – Monenlaisen koodin muokkaukseen tarkoitettu tekstieditori
 • 7-zip – Pakattujen tiedostojen pakkaamiseen ja purkamiseen

Vau, onpa noita paljon! Onko niitä vielä lisääkin?

Oi, vaikka kuinka paljon. Useimmat noista ohjelmista ovat PortableApps.com-sivustolta, mutta lisää ilmaisia ja usb-muistille asennettavia ohjelmia löydät esim. Portable Freeware Collectionista, SnapFilesin suosittelemista ohjelmista ja muistathan jo aiemmin käsitellyn [intlink id=”116″ type=”post” target=”_blank”]LiberKeyn[/intlink], joka oli usean portable-ohjelman hallinnointiin tarkoitettu ohjelmapaketti.

Entä jos mä en jaksa aina ajaa noita usb-muistilta?

Usb-muisti voi olla hivenen hidas joissain tapauksissa, mutta voithan sä tehdä vaikka tietokoneesi työpöydälle kansion, johon ”asennat” haluamasi ohjelmat. Sen jälkeen voit tehdä ohjelmistasi pikakuvakkeita työpöydällesi. Sanomattakin on selvää, että tällainen toimenpide kannattaa ainoastaan koneelle, jota käytät usein. Koko ohjelmapakettisi kopioiminen esim. kirjaston nettikoneelle olisi enemmän kuin tyhmyyttä.

Pitääkö tuossa varoa jotain?

 • Irroita ennen irroittamista
  Usb-muistin nykäiseminen irti koneesta kesken tietojen käsittelyn voi saattaa usb-muistin epäkuntoon ja silloin kaikki sillä olleet tiedot menetetään. Usb-muistilta ohjelmia ajaessa pitää usb-muisti irrottaa koneesta oikein. Ennen kuin nyppäät usb-muistin irti koneesta, valitse kellon vierestä Poista laite turvallisesti ja odota, että usb-muistissa (mahdollisesti) oleva valo lakkaa vilkkumasta.
 • Varmuuskopioi
  Varmuuskopiointi on omalla vastuullasi, joten mikäli tuuppaat koko digitaalisen elämäsi yhteen kansioon tietokoneesi työpöydälle tai aina mukana kulkevalle usb-muistille, ota varmuuskopiot säännöllisesti.
 • Virustentorjuntaa
  Suurin osa em. sivustoilta saatavista ohjelmista ei tuota ongelmia käytössä, mutta on koitain ohjelmia, jotka leimataan ”pahoiksi” ohjelmiksi. Yleensä tällaiset ohjelmat liittyvät verkkojen skannaukseen, salasanojen noukkimiseen yms. pahansuopaisuuteenkin viittaavaan toimintaan. Useimmiten virustorjuntaohjelmisto huomaa mielestään vahingollisen ohjelman ja estää sen käynnistymisen sekä mahdollisesti poistaa koko ajettavan tiedoston.