HDMI-johdoissa halpakin on hyvää

Copyright http://howstuffworks.comVanhoja sanontoja on monia, joista yksi on ”köyhän ei kannata ostaa halpaa”. Toinen samantapainen sanonta on ”halvalla ei saa hyvää”. Poikkeuksen sanontoihin tuo HDMI-kaapeli.

Mikä on HDMI?

HDMI on liitäntä, joka on löytyy kaikista nykyaikaisista taulutelkkareista ja sitä kautta tuodaan sekä kuvaa että ääntä digitaalisena telkkarin ruudulle. HDMI-liitäntään kytketään useimmiten digiboksi, pelikonsoli, BluRay-soitin ja vaikka digikamera.

Miksi ostaisin halvan HDMI-kaapelin?

Koska HDMI on digitaalinen liitäntä, sen sisällä kulkeva tieto on periaatteessa vain pitkä pätkä ykkösiä ja nollia eli digitaalista tietoa. Digitaalisuus on (ainakin tässä vaiheessa) vielä helppoa: se on joko ykköstä tai nollaa, muita vaihtoehtoja ei ole. Kun HDMI-kaapelin sisällä kuljetetaan digitaalista signaalia, ei kaapelin rakenteella ole mitään merkitystä signaalin laatuun. Se on edelleen vain joko ykkösiä tai nollia.

No mitäs nämä kalliimmat HDMI-kaapelit tarjoavat?

Yleisesti ottaen kalliimmat kaapelit turvautuvat samanlaisiin tekniikoihin kuin joita käytettiin analogisten liitäntöjen kanssa. Analogisissa liitännöissä kaapelin rakenteella on merkitystä ja esim. kullatut liittimet ja parempi häiriösuojaus toivat paremman signaalin esim. telkkarin ruudulle. Piuhojen kultaukset yms. eivät vaikuta kuvan laatuun mitenkään.

No miksi sellaisia piuhoja myydään?

Aina löytyy sitä porukkaa, joka joko

  • ei tiedä asiasta ja uskoo myyjää TAI
  • on sen verran rahoissaan, ettei 200e parin metrin HDMI-kaapelista tunnu missään

Voisinko siis ostaa ihan roheesti vaan halvimman HDMI-kaapelin?

Jep.

Onko jotain sellaista HDMI-kaapelia, jossa halpa onkin huono?

No valmiiksi rikkinäinen kaapeli ei ole hyvä. Eli jos piuha on poikki, älä osta sitä. 😉