Mokkulatietoutta

Mokkula tuo netin ulottuvillesi missä vain. Kuuluvuus on maailman parhaimmistoa ja nopeudet laajakaistan tasolla. Oi että, kun on hienoo. Mutta entäs kun todellisuus iskee kohdalle? No, sitten kannattaa tsekata nämä pikkuvinkit läpi, löytyiskö näistä arjen pelastajaa.

Kuherruskuukausi mokkulan kanssa

Suurin osa mokkuloista myydään kytkynä eli käytännössä olet naimisissa mokkulasopimuksen kanssa yleensä 24 kuukautta. Hyvänä puolena tässä on, että tietääkseni kaikilla suomalaisilla operaattoreilla on 14 vuorokauden palautusoikeus mokkulalle ja sopimuksen voi purkaa esim. kuuluvuuteen vedoten. Jos mokkulan hommaat, kannattaa käyttää tuo ensimmäinen pariviikkoinen kunnolla hyväksi ja testata mahdollisimman monessa paikassa toimivuutta.

Kuuluvuuden parantaminen

Suurin ero markkinointipuheiden ja tosielämän välillä on yleensä mokkulan nopeudessa. Luvataan hulvattomia nopeuksia ja todellisuudessa madellaan lähestulkoon entisaikojen puhelinmodeemivauhdilla. Vika on useimmiten kuuluvuudessa, joka ei mahdollista nopeaa yhteyttä joka paikassa. Huono kuuluvuus johtaa hitaaseen yhteyteen. Useimmissa mokkuloissa on paikka lisäantennille, mutta se taas maksaa.

Mutta kokeiles tällasta:

 • Kytke mokkula tietokoneeseen jatko-usb-kaapelilla (sellainen tulee yleensä mokkulan mukana)
 • Ota teräskattila tietokoneen viereen
 • Varmista, että kattila on tyhjä ja puhdas (ihan vaan varmuuden vuoks)
 • Laita mokkula kattilan sisälle nököttämään
 • Kattila tehostaa signaalia ja mokkulan saama signaali on vahvempi
 • Rehvastele kavereille, kun he kysyvät, miks sulla on mokkula kattilassa

Mokkula ulkomailla tai rajan läheisyydessä

Olette varmaankin kuulleet näistä tapauksista, joissa on käytetty mokkulaa tai kännykkää tiedonsiirtoon ulkomailla ja laskut ovat hiponeet pilviä. Jotkut näistä tapauksista ovat tapahtuneet Suomen rajojen sisäpuolella, mutta aika lähellä valtakunnan rajaa. Tähtitieteellisiin laskuihin on syynä ns. data-roaming eli tiedon siirtäminen mokkulalla tai kännykällä jossain muualla kuin oman kännykkäoperaattorin verkossa. Vaikka hintoja on yritetty hivenen rajoittaa, tulee yhdelle ulkomailla mokkulalla luetulle sähköpostiviestille kuitenkin useita euroja hintaa, jos ei ole varovainen.

Ratkaisu tähän on laittaa mokkula- tai kännykkäliittymään data-roaming-esto, joka käytännössä kieltää liittymää siirtämästä dataa, jos se ei ole oman operaattorin kännykkäverkossa. Palvelun kytkentä ja käyttö on maksutonta, joten se kannattaa laittaa päälle kaiken varalta.

 • Miten noin voi käydä Suomen rajojen sisäpuolella? Jos mokkula tai kännykkä saa vahvemman signaalin rajan toiselta puolelta, sitä käytetään
 • Vaikuttaako data-roaming-esto kännykkäpuheluihin ulkomailla? Ei vaikuta, se koskee ainoastaan datan siirto


One Comment

 1. Kokeilin tuota teräskattilaa: ennen kattilaan laittamista DNA-mokkulani nopeus oli speedtest.net-sivun mukaan ~ 2,0/0,5 ja mokkula kattilassa 2,5/0,5. Signaalin voimakkus mokkulanjakajan selainkäyttöliittymässä kyllä näytti samaa 64 %.

  Nyt odottelen kavereita, joille voi kehuskella tekevänsä mokkulasoppaa kasarissa…