Koneesi tiedot selville helposti

Kaveri antaisi vähän tietokonetukea, mutta sinun pitäisi kertoa vähän koneesi tietoja. Tai sitten pitäisi saada kaverin koneesta saada laitetietoja ilman, että lähtee aukomaan koneen koppaa. Mistäs ihmeestä sellaisia infoja saa selville? Esittelyssä kolme ilmaisvaihtoehtoa.

SupportDetails

SupportDetails.comSupportdetails.com on nettisivu, joka näyttää perustiedot koneesta ilman minkäänlaista asennusta tai sähläämistä. Vaikkakin on pelottavaa ajatella, että koneestasi saadaan nuo tiedot vain käymällä yhdellä nettisivulla, tuosta löytyvät kuitenkin helposti mm. käyttöjärjestelmän versio, ip-osoite, näytön koko ja käytettävä nettiselain. Sivulta voi lähettää tiedot suoraan kaverille antamalla oman nimen sekä oman ja kaverin sähköpostiosoitteet ja klikkaamalla Send Details. Ruudun alaosasta voit ladata tiedot joko Exceliin (Export CSV) tai PDF:ksi (Export PDF). Kätevää. SupportDetails on myös kolmikon ainoa sovellus, joka toimii muissakin kuin Windows-koneissa.

Speccy

SpeccySpeccyä löytyy kahta versiota: asennettava ja ajettava versio. Itse ohjelma on sama molemmissa, mutta asennettava pitää tosiaan asentaa ennen kuin sitä voi käyttää, kun taas ajettava ladataan pakattuna tiedostona ja kun se on purettu haluttuun paikkaan, se voidaan vain ajaa käynnistämällä exe-tiedosto. Molemmat voi ladata Speccyn sivuilta (http://www.piriform.com/speccy/builds).

Kun ohjelma on käynnistetty, pienen rutkuttamisen jälkeen koneen tiedot valutetaan ruudulle. Ruudun vasemmassa reunassa on ”pääotsikoita”, joista ensimmäinen, Summary, antaa yhteenvedon koneen sisälmyksistä, kuten esim. käyttöjärjestelmästä, prosessorista, keskusmuistista, emolevystä. Mikäli haluat tarkempia infoja, vasemmasta reunasta klikkaus halutun pääotsikon päällä avaa infoähkyyn saakka pikkutietoa koneen syövereistä. Ohjelmasta on helppo viedä koneen tiedot joko XML-tiedostoon (ryppyotsaista nörtteilyä varten) tai selkokieliseen tekstitiedostoon (joka sopii paremmin peruskäyttäjille). Vaikka ohjelman kieltä voi muuttaa asetuksista, ohjelmaa ei vielä ole käännetty suomenkielelle.

WinAudit

WinAuditWinAudit on pieni ohjelma, joka ladataan pakattuna zip-tiedostona ja purkamisen jälkeen se on suoraan käyttövalmis. Se ei siis tarvitse asentamista, ainoastaan käynnistämisen. Muista poiketen ohjelma toimii tutulla suomenkielellä, joskin muutamat suomennoksen kummallisuudet hämäävät. Ehkäpä itseäni ne hämäävät eniten, koska suomennos on omaa käsialaa…

Mutta itse ohjelma on erittäinkin helppokäyttöinen: käynnistä koneen tietojen haku klikkaamalla sitä kaikkein isointa tekstiä koko aloitusruudulla. Ohjelma hakee koneen tiedot ja voit tallentaa tiedot moneen eri formattiin, mm. PDF:ksi ja nettisivuksi. Asetukset-napin takaa voi kätevästi rastittaa raporttiin halutut tiedot. Asetusten muuttamisen jälkeen tietojen keruu on tehtävä uudelleen, mutta onneksi se ei kauaa kestä.

Yhteenveto

Seuraavan kerran kun naapurin kloppi haluaa nöyryyttää sinua kysymällä Flash Playerisi versiota, emolevysi mallia tai keskusmuistisi nopeutta, näillä työkaluilla voit lätätä nassikalle yhdellä kertaa sekä kymmensivuisen raportin kouraan että luun kurkkuun. Ja mikäs sen mukavampaa kuin tietää, mitä oman koneen pellin alta löytyy, vaikkei siitä näkisikään unta. Niin kuin jotkut ehkä näkee. Mutta se onkin sitten jo eri tarina.