Mistä näitä lisäohjelmia oikein tulee?

Adobe Shockwaven asennusMikähän se tuo ohjelma on, kun en yhtään muista, että olisin sellaisen asentanut? Ehkä ohjelma on tullut jonkin toisen ohjelman kylkiäisenä, mutta miten vältän vastaavat ”yllätysohjelmat” jatkossa?

Mitä nämä ohjelmat ovat?

Useimmiten kyseessä on jonkin asentamasi ohjelman mukana tullut lisäohjelma tai nettiselaimen työkalupalkki, joka on asentunut samalla, kun asensit sen haluamasi ohjelman. Yleisesti tällaisia ohjelmia tulee ilmaisohelmien mukana ja tarkoituksena on, että ohjelman tekijä saisi itselleen vähän enemmän ”sponsorirahaa” lisäohjelman tekijältä.

Esimerkkejä tällasista ”lisäohjelmallisista” ohjelmista on Adobe Shockwave Player (mukana joko Google-selaintyökalupalkki tai Norton Security Scan-tietoturvaskannausohjelma) ja Google Earth (mukana Google Chrome-nettiselain).

Miksei näistä varoiteta?

Asennuksen yhteydessä lisäohjelmista voi kieltäytyä, mutta suurin osa käyttäjistä asentaa ohjelmia jo puoliautomaattisesti eli ”seuraava, hyväksyn, joo, seuraava, seuraava, seuraava, joojoo ja valmis”. Harva ehtii tai jaksaa lukea edes otsikot asennuksen edetessä. Toisin sanoen, varoituksia annetaan, mutta useimmiten ne ovat niin huomaamattomia, ettei niitä kunnolla edes huomaa. Ei ainakaan silloin, kun ohjelman asennus klikkaillaan alle kymmeneen sekuntiin läpi… 😉

Miten vältyn asentamasta näitä jatkossa?

KuÄlä asenna Google toolbarian asennat jotain uutta ohjelmaa, asenna se ihan rauhalliseen tahtiin. Mikäli asennuksen yhteydessä ehdotetaan jonkin toisen ohjelman asennusta, siitä voi kieltäytyä ottamalla rastin pois ruudusta ”kyllä, haluan ehdottomasti asentaa myös…” tai joissain tapauksissa painamalla nappia ”Ei kiitos”. Ongelmalliseksi tilanteen tekee lähes säännönmukaisesti englanninkieliset asennusohjelmat ja parhaimmillaan kolmeen kertaan ehdotettava lisäohjelman asennus.

No millä tällaset lisäohjelmat saa pois?

Oli kyse sitten erillisestä ohjelmasta tai nettiselaimen työkalupalkista, molemmat pitäisi saada pois ihan normaalisti Ohjauspaneelin Lisää tai poista ohjelmia-kohdan kautta. Ohjelman tai työkalupalkin poistaminen ei yleensä vaikuta sen ohjelman toimintaan, jonka asensit tarkoituksella.