Facebookissa vaanii identiteettirosvot, huijarit, liian uteliaat tuttavat ja vaikka mitkä ketkut, jos lehtiä on uskominen. No minkäs sille siten voi, vaikka vaanisikin? Laita ainakin omat yksityisyysasetuksesi kuntoon, niin et menetä yöuniasi sen takia.
Miten tietojani voidaan käyttää hyväksi?
Mikäli jaat Facebookissa tietojasi liian auliisti, voidaan sitä pitää vähän samanlaisena juttuna kuin jättäisit omaisuuttasi kenen tahansa käsiin etkä tietäisi mitä sillä tehtäisiin.
Selkokielinen esimerkki:
- Sinulla on Facebookissa näkyvissä kotiosoitteesi ja kännykkänumerosi
- Päivität statukseesi: ”Ihana viikonloppu mökillä odottaa koko perhettä”
- Luihu K. Ketku nappaa tietosi Facebookista ja tekee sinulle varmistussoiton esiintyen tekaistuna henkilönä
- Luihu K. Ketku saa varmistuksen, että tosiaan olet mökillä ja kotisi on tyhjä
- Luihu K. Ketku raottaa hellävaroen (tai sorkkaraudalla) kotisi ulko-ovea ja kärrää helpoiten välitettävät arvotavarat autoonsa
- Sinä tulet perheen kanssa mökiltä, harmistut ja jatkat asian setvimistä poliisin ja vakuutusyhtiön kanssa
Huhhuh, miten voin estää tuollaista?
Laittamalla Facebookissa yksityisyysasetukset kuntoon. Perusasetukset ovat ihan helppoja, mutta suositeltavaa on mennä vähän pidemmälle ja käyttää itsetehtyjä Facebook-ryhmiä. Facebook-ryhmiin sijoitat kaverisi ja noilla ryhmillä määrittelet, kuka näkee mitäkin.
Facebook-ryhmän luominen
- Klikkaa ruudun vasemmasta reunasta Kaverit
- Klikkaa yläreunasta oikealta puolelta Luo lista
- Kirjoita haluamasi nimi listalle
- Valitse listalle haluamasi kaverit ja sivustot klikkaamalla jokaista kerran
- Klikkaa vielä Luo lista ja homma on valmis!
Mitäs tällä ryhmällä sitten tehdään?
Ryhmälle voidaan määritellä eri oikeuksia yksityisyysasetuksissa ja yleisin tapa onkin tehdä yksi ryhmä, jonne laitetaan kaikki sellaiset kaverit, joille ei haluta jakaa kaikkia tietoja. Senpä takia noissa kuvissakin tehtiin ryhmä nimeltä Urpot. Seuraavassa esimerkissä piilotetaan kaikki julkaisut, tilapäivitykset ja kuvat tietyltä ryhmältä.
Yksityisyysasetusten muuttaminen ryhmän avulla
- Valitse ensin yläoikealta Käyttäjätili ja sitten Yksityisyysasetukset
- Valitse Muokkaa asetuksia
- Klikkaa haluamasi kohdan oikealla puolella olevan harmaan laatikon päälle ja valitse Muokkaa
- Aloita kirjoittamaan tekemäsi ryhmän nimeä alempaan tekstikenttään ja klikkaa ehdotettua ryhmän nimeä. Sen jälkeen vielä klikkaus namiskaan Tallenna asetus
- Nyt ryhmään valitsemasi henkilöt tai sivustot eivät näe tilapäivityksiäsi. Melkeinpä kaikki yksityisyysasetukset toimivat Facebookissa samalla periaatteella, joten paljoa ei tarvitse soveltaa muihinkaan kohtiin. Siitä sitten vain säätämään!
Voinko estää yksittäisiä henkilöitä samalla tavalla?
Kyllä vaan. Tuossa viimeisessä kohdassa, kun lähdit äsken kirjoitit ryhmän nimeä, voit myös kirjoittaa henkilön tai sivuston nimen suoraan. Käytännössä suosittelen kuitenkin ryhmän käyttöä. On helpompi määritellä yhdelle ryhmälle oikeat asetukset kuin lisätä kaikki henkilöt ja sivustot jokaiseen haluamaasi asetukseen. Ja sitten kun tulee yksi ”estettävä” lisää, on taas käytävä sama kierros läpi.
Oisko jotain muuta vinkkiä vielä?
No kun nyt kerran satuit kysymään, niin onhan mulla. Kyseessä on Facebookin uusi Paikat-toiminto, joka näyttää, mistä olet kirjoitat Facebookiin. Tämä siis jos itse määrität sijaintisi. Hauskempi puoli tässä on se, että myös kaverisi tai vaikka kaverisi kaverit voivat sijoittaa sinut jonnekin, mikäli et ole oikeuksia heiltä poistanut. Siitä sitten vaan paremmalle puoliskolle selvittämään ylitöitä, kun kaverit on piloillaan sijoittanut sinut lähikapakkaan. Mutta asiaan…
Paikat-toiminnon oikeuksien rajoittaminen (ts. käytöstä poistaminen)
- Samoissa yksityisyysasetuksissa ollaan vielä ja klikataan Paikat, joissa käyn-kohdan oikealta puolelta harmaata lootaa
- Valitaan listalta Muokattu
- Seuraavasta pudotusvalikosta valitaan Vain minä ja perään vielä Tallenna asetus
- Sitten otetaan rasti pois kohdasta Lisää nimeni Nyt paikalla… jne
- Ihan viimeisenä vielä kavereilta oikeudet pois kuvan mukaisesti ja sitten se ois siinä
Olipas siinä juttua!
Näin on, mutta toivottavasti siitä on myös apua. Maalaisjärki on silti se kaikkein paras ennaltaehkäisemistapa niin Facebookissa kuin sen ulkopuolellakin… 😉