Työsähköposti on ainoa käytössä oleva sähköpostisi? Ei kai? Tiedätkö, miksi työsähköposti ja vapaa-ajan sähköposti kannattaa pitää erillisinä? Noh, mulla ois muutama peruste sille.
No niin, annas kuulua perusteita…
Jep jep, tässähän näitä:
- Työsähköposti on työnantajaan sidottu ja jos työnantaja vaihtuu, sähköpostiosoitetta et (yleensä) saa pitää. Poikkeuksena tästä ovat esim. seurakuntien työntekijät.
- Työosoitteen vaihtuessa tai poistuessa käytöstä joudut aikamoiseen rumbaan, kun ilmoitat eri tahoille, mikä on tuleva vapaa-ajan sähköpostiosoitteesi.
- Jotkut ”avautuvat” sähköpostitse ystäväpiirilleen mm. tylsistä työtehtävistä, idiootista pomostaan ja typeristä työkavereistaan jne. Nuo viestit jäävät lähetettyihin viesteihin, jos niitä ei sieltä poista. Ne näkyvät yleensä myös kaverisi lähettämässä vastauksessa. Ja sitten tulee se hetki, että työkaveri tai pomo on olan takana katsomassa ja näkee vilauksen tuollaisesta viestistä…
- Työtehosi laskee kun joudut setvimään työsähköposteja henkilökohtaisten viestiesi joukosta ja toisin päin.
- Työtehoa heikentää myös vapaa-ajan viestien luku kesken työpäivän. Ja kun sopiva viesti tulee, niin ”onhan siihen ihan pakko nyt just heti vastata” ja se on työajastasi pois.
- Työsähköpostilaatikot ovat yleensä pienempiä kuin ilmaissähköpostilaatikot. Tilatut uutiskirjeet, Facebookin lähettämät ilmoitukset ja kaverien lähettämät ”hauskat” kuvat, videot, powerpointit ja äänitiedostot täyttävät työsähköpostisi herkästikin.
- Ilmaissähköpostin avaamisessa ei mene kuin hetki, [intlink id=”49″ type=”post” target=”_blank”]kokeile vaikka täällä jo mainittuja palveluita[/intlink].
- Työsähköposti on työasioiden hoitamista varten. Nih.
Eikö muka ole mitään poikkeuksia?
Jos olet yrittäjä, työ- ja henkilökohtainen sähköpostilaatikko voivat olla samoja, mutta ihan selvyyden vuoksi jättäisin itse silti työ- ja henkilökohtaiset sähköpostit eri laatikoihin. Joillain on myös työtehtäviä, jotka menevät ristiin vapaa-ajan kanssa (esim. yritysten Facebook-päivitykset), mutta näissäkin on hyvä pitää selkeä ero.
Entäs jos olen silti eri mieltä kanssasi?
Saa olla, tämä on vain oma näkemykseni. Mutta voithan aina heittää kommentteihin vastalauseesi ja yrittää saada mut näkemään asian toiselta kantilta…