Kuinka helpolla selvität selaimeen tallennetut salasanat?

”Muista salasanani”. Siitä se lähtee, tuo ihanuus ettei tarvitse joka kerta laittaa tunnusta tietylle sivulle mentäessä, vaan selain muistaa tunnukset seuraavallakin kerralla. Oi tätä autuutta. Mutta entäs jos unohdan salasanani, miten saan sen selville?

Miten saan salasanani selville selaimesta?

Jos olet Mozilla Firefoxin tai Google Chromen käyttäjä, saat salasanasi selville todella helposti.

Mozilla Firefox 3.x

  • Klikkaa Työkalut > Asetukset > Turvallisuus > Tallennetut salasanat
  • Klikkaa Näytä salasanat
  • Vastaa kysymykseen Kyllä

Mikäli sinulla on paljon salasanoja tallennettuna, voit käyttää Etsi-hakukenttää, johon voit kirjoittaa osan hakemasi sivuston nimestä ja hetken päästä listassa näytetään vain hakua vastaavien sivustojen tallennetut tunnukset

Google Chrome

  • Klikkaa Työkalut (jakoavaimen kuva yläoikealla) > Asetukset > Henkilökohtainen sisältö > Näytä tallennetut salasanat
  • Klikkaa haluamaasi sivuston riviä
  • Klikkaa Näytä salasana
  • Salasana näytetään Näytä salasana-napin alla

Hahaa, Internet Explorerilla/Operalla niitä ei saakaan noin helposti selville!

Totta, ettei se ole ihan niin helppoa. Valitettava tosiasia kuitenkin on, että alle viidessä minuutissa olet googlannut, ladannut ja käynnistänyt ilmaisen pikkuohjelman, joka näyttää tunnukset ja salasanat melkein yhtä helposti. Internet Explorerille ja Operalle löytyy molemmille useampia ohjelmia, jotka pystyvät moiseen.

Hui kamala, miten ne noin helposti saa selville?

Hyvä kysymys. Käytettävyys ja tietoturva ovat tunnetusti toisiensa vastakohtia tietoteknisessä maailmassa ja näin se näyttää tässäkin olevan.

Voinko estää salasanojeni hakkerointia jollain tapaa?

Pelin menettää siinä vaiheessa, kun käskee selainta muistamaan salasanat. Varmin tapa on olla tallentamatta salasanoja selaimen muistiin. Jos salasana on jo tallennettu selaimen muistiin, voit Mozilla Firefoxilla ja Google Chromella käydä em. esimerkkien mukaisessa paikassa poistamassa ne salasanat, joita et halua selaimen muistavan.