Sain varoituksen, pitäiskö huolestua?

Tämän tunnistavat jo lähes kaikki sähköpostin, Facebookin, Twitterin, MySpacen yms. käyttäjät: kaverilta tulee varoitus, että joku/jokin pääsee tietoihisi käsiksi jos teet/et tee näin. Ja sanaa pitää tietenkin levittää kaikille kavereille, tuttavilla ja tuntemattomille. Vai pitääkö oikeasti?

Nooh, pitääkö?

Useimmiten ei. Suurin osa tapauksista on täyttä tarua eikä niillä ole oikeastaan mitään totuuspohjaa. Itse asiassa, viimeisin kaverilta sähköisen viestintävälineen kautta saamani totuuspohjainen varoitus on ollut tieto tv-lupatarkastajan kiertämisestä asuinalueellani opiskeluaikoina. Nooh, tuostahan ei ole kuin hieman yli vuosikymmen aikaa. Ja silloinkin oli tv-lupa maksettu jo, joten mitään vaaraa ei oikeastaan ollut. Mutta vinkki piti paikkansa.

Mistä tuollaisen väärän varoituksen tunnistaa?

Yleensä tunnusmerkit ovat hyvinkin selvät. Varoituksessa yleensä varoitetaan tähän tyyliin: ”Jos saat sähköpostin / hyväksyt kaveripyynnön / kaverisi hyväksyy kaveripyynnön / saat sähköpostikortin / saat kukkalähetyksen / saat vaniljanmakuisia Mentos-pastilleja tms. tietyltä henkilöltä / tietystä osoitteesta / tietyltä yritykseltä tms., pääsee tämä taho käsiksi kaikkiin tietoihisi / sähköposteihisi / omaisuuteesi / muistoihisi / lemmikkeihisi tms.”

Varoitukset leviävät kulovalkean tavoin kaverilta toiselle, koska sitä helposti ajattelee, että ”voiko siinä käydä noinkin? Hui!”. Hieman tietoteknisemmät yksilöt (joita muut yleensä kutsuvat nörteiksi), eivät yleensä hätkähdä tällasista varoituksista, mutta Pekka Peruskäyttäjän vatsan varoitus voi hyvinkin saada kuralle.

En oo nörtti, miten mä tiedän varoituksen vääräksi?

Googleta se. Ota jokin avainsana tai -lause saamastasi varoituksesta ja tee sillä Googlessa haku. Oli varoitus oikea tai väärä, Googlen ensimmäiseltä hakutulossivulta saat pikasilmäyksellä vastauksen. Yleensä tällaiset pilat alkavat ulkomailta, joten ensimmäiset hakutuloksetkin ovat yleensä englanniksi. Kyllä sen vastauksen sieltä silti äkkiä huomaa.

Mulla on kyllä yks nörttikaveri. Jospa kysyn siltä?

Yleensä käy niin, että sitten kaverisi googlettaa varoituksen ja kertoo sulle tuloksen. Niin minä ainakin teen.

Onko näitä jotain muita kuin varoituksia?

Oi vaikka kuinka paljon. Milloin luvataan Microsoftilta rahaa, kuvaillaan vuosituhannen pahinta tietokonevirusta tai pelotellaan kiertokirjeen katkaisulla kamalaa kohtaloa, jonka joku aiemmin kertokirjeen katkaissut on kohdannut. Oma lukunsa on ns. nigerialaiskirjeet, jossa maanpakoon joutunut kuninkaallinen tms. pyytää juuri sinulta apua kymmenien miljoonien dollareiden siirtoon. Rahat kierrätettäisiin sinun tilisi kautta ja saisit esim. viiden prosentin siivun koko potista. Sanomattakin on selvää, että kyseessä on huijaus, mutta koska siihen ovat monet ihmiset rahanhimossaan langenneet, niitä lähetetään edelleen.