Pikkuvinkkejä ja oikoteitä

Aina silloin tällöin tietokoneen ääressä tulee mieleen se pieni ajatus: eikö tätäkin voi tehdä helpommin? Ja pikanäppäimillä useimmiten voi, mutta mistäs sellasia saat tietoosi. No vaikka tästä.

Näissä käytetään aika paljon Windows-nappia eli sitä näppäimistön vasemmassa alareunassa olevaan namiskaa, jossa on Windows-ikkunalogo. Joissain näppäimistöissä siinä voi myös lukea Start. Windows-nappikomennot toimivat ainakin Windows XP:ssä, Vistassa ja 7:ssa, jollei muuta ole mainittu. Selaimiin liittyvät vinkit ovat sitten asia erikseen.

Windows-vinkit

Tietokoneen pikalukitus: Windows + L

Järjestelmän ominaisuudet: Windows + Pause

Resurssienhallinta (ts. Oma tietokone) : Windows + E

Pienennä kaikki ikkunat tehtäväpalkkiin: Windows + D

Näytä työpöytä: Windows + M

Suorita: Windows + R

Siirrä ja venytä ikkuna täyttämään vasen / oikea puoli näytöstä: Windows + nuolinäppäin vasemmalle / oikealle (vain Windows 7)

Venytä ikkuna koko ruudulle: Windows + nuolinäppäin ylös

Kytke käyttöön ulkoinen näyttölaite (videotykki tms.) halutulla tavalla: Windows + P (vain Windows 7)

Selainvinkit

Linkki auki uudelle välilehdelle: Klikkaa linkkiä hiiren rullalla. Toimii myös kirjanmerkkien kanssa

Välilehden sulkeminen: Klikkaa välilehden otsikkoa hiiren rullalla

Hakutulokset uudelle välilehdelle: Kirjoita selaimen hakuruutuun (selaimen yläoikeassa nurkassa) hakusanasi ja paina pohjaan Alt-näppäin ja Enter.

Pikavauhtia suosikiksi Firefoxissa: Ota Firefoxissa kiinni välilehdestä ja vetäise se hiirellä suoraan Kirjanmerkkeihin. Hetken kun odottaa, Kirjanmerkit-valikko aukeaa ja sen saa raahattua vielä haluttuun kansioon.

Kirjanmerkit äkkiä auki: Firefoxissa Ctrl+B aukaisee sivupaneeliin Kirjanmerkit kansion, jossa kirjanmerkit ovat resurssienhallintamaisesti tiedostopuissa. Edellä mainittu uudelle välilehdelle avaaminen toimii muuten myös kirjanmerkeistä sekä sivupaneelista että normaalisti valikosta ja kirjanmerkkipalkista. Sama Ctrl+B sulkee sivupaneelin. IE7: ssa näppäinyhdistelmällä saa auki Suosikkien järjestelyikkunan.

Äläkä unohda myöskään Firefoxin pikakomentoja, joista oli aiemmin juttua