Käytä haluamiasi ohjelmia usb-muistilta

Omalla kotikoneellasi voit tehdä melkeinpä mitä vain haluat. Voit vapaasti kokeilla uusia ohjelmia, asentaa ja poistaa niitä oman mielesi mukaan. Mutta entä jos käytätkin konetta, johon et voi asentaa ohjelmia, esim. työkonetta tai nettikahvilan konetta? Apuun rientää usb-muistilta ajettavat, siirrettävät eli ns. portable-sovellukset.

Jaahas, mitäs ne on suomeksi?

Normaali Windows-ohjelma kopioi tiedostoja vähän sinne sun tänne konetta asennuksessa. Tehdään rekisteriavaimia, pikakuvakkeita, dll-tiedostojen linkityksiä ja vaikka mitä. Ohjelma toimii siinä sijainnissa, mihin se on asennettu, mutta sitä ei esimerkiksi voi siirtää toiseen paikkaan koneella ilman että ohjelma lakkaa toimimasta.

Portable-sovellukset ovat näistä samaisista ohjelmista tehtyjä versioita, joiden kaikki tiedot tallennetaan yhden kansion sisälle. Kaikki, mitä sovellus tarvitsee, on yhdessä kansiossa ja jos siirrät tuon kansion toiseen paikkaan, kansiossa oleva sovellus toimii silti.

Yksittäinen portable-sovellus on jo itsessään kätevä juttu, mutta entäpä sitten, jos yhteen kansioon kerätään monta portable-sovellusta omiin kansioihinsa? Paitsi, että se on omien lemppariohjelmien aarreaitta, se on myös varsinainen painajainen käynnistää niitä sovelluksia. Tällöin apuun rientää oma sovelluksensa, jolla hallitaan portable-sovelluksia. Kuulostaa monimutkaiselta, mutta siitä huolimatta tutustutaan nyt Liberkey-nimiseen sovellukseen.

Liberkey?

Liberkey (http://liberkey.com/) on Windowsille tarkoitettu kokoelma ilmaisia portable-sovelluksia ja itse pääohjelma ylläpitää niitä kaikkia. Liberkeyn nettisivuilta voit ladata joko pelkän ohjelman ilman portable-sovelluksia tai sitten kolme erikokoista portable-sovelluksien kokoelmaa. Lataamisen jälkeen ladattu tiedosto ajetaan ja asennusohjelma purkaa paketin haluttuun paikkaan, esimerkiksi usb-muistitikulle.

Liberkeyn hienouksiin kuuluu mm. aihealueittain ryhmitellyt sovellukset (netti, verkko, grafiikka jne.), asennettujen sovellusten haku, automaattiset päivitykset ja uusien sovellusten puoliautomaattinen lataaminen (sinun pitää vain valita, mitä haluat asentaa Liberkeyhyn ja se hoitaa loput).

Liberkey on englanninkielinen, mutta monet portable-sovellukset pitävät sisällään useita kieliversioita ja usein mukana on myös kotoinen suomenkieli.

Mihinkäs mä voin tätä käyttää?

Voit asentaa koko paketin vaikka usb-muistitikulle ja pitää haluamasi ohjelmat asetuksineen mukana matkassa aina. Esimerkiksi nettiselailusta ei jää käytettävälle koneelle mitään jälkiä, jos käytät nettiselaimen portable-versiota. Kaikki selailussa ladatut tiedostot ovat portable-sovelluksen kansiossa ja siis usb-muistillasi.

Toinen näppärä keino on käyttää tätä työpöydältäsi. Asenna paketti tietokoneesi työpöydälle ja käytä sieltä. Varsinkin työkoneilla tämä on kohtuullisen kätevää, koska niihin peruskäyttäjällä ei yleensä ole asennusoikeuksia. Liberkey ei niitä tarvitsekaan ja homma toimii.