Ilmaista tiedostosynkronointia koneiden välillä – DropBox

Dropboxin (http://www.dropbox.com) idea on yksinkertainen: sinulla on koneellasi ohjelma asennettuna ja se seuraa yhden kansion sisältöä ja lataa sen automaattisesti Dropboxin palvelimelle. Tuo kansio voi sisältää tiedostoja (kuvia, tekstejä yms.) ja tietenkin lisää kansioita.

Dropboxin perusversio on ilmainen ja sisältää 2 gigatavua levytilaa, mutta voit kutsua mukaan kavereita ja saada jokaisesta 250 megaa lisätilaa. Maksimi ilmaistilan määrä on 8 gigaa. Kuvien ja videoiden kanssa sillä ei pitkälle pötkitä, mutta itselle tärkeiden tekstitiedostojen yms. kanssa tilaa on yllin kyllin. Ja rahalla saa lisää, aina 100 gigaan saakka. Vaihtoehdot ovat 50 gigatavua (9,99 USD/kk) ja 100 gigatavua (19,99 USD/kk) eli loppuviimeksi hinta ei ole kovin korkea.

Dropboxin laaja tuki eri käyttöjärjestelmille on komeaa luettavaa: Windows, Mac, Linux, iPhone ja iPod Touch. Luvassa on myös tuki Android-pohjaisille puhelimille. EDIT: Android-versio on jo pihalla ja toimii hienosti.

Lisähienoutta saadaan, jos asennat saman ohjelman toiselle koneelle samoilla tunnuksilla. Tällöin tälle toiselle koneelle synkronoituvat samat tiedostot kuin mitä alkuperäisellä koneelle oli. Eikä homman tarvitse loppua kahteen koneeseen, itsellänikin on kolmella eri koneella asennettuna tuo samoilla tunnuksilla ja hienosti toimii.

Mihin sitä voi käyttää?

Ensimmäinen ja tärkein käyttötarkoitus on varmuuskopiointi. Omat tiedostot ovat tallessa myös konerikon sattuessa. Uusi kone käyntiin, Dropboxin asennus ja tiedostot ovat koneellasi. Ja pääsee tiedostoihin käsiksi myös Dropboxin nettisivujenkin kautta omilla tunnuksillaan.

Toinen käyttötarkoitus on tiedostojen jako kavereille, sukulaisille, työtovereille yms. Voit jakaa minkä tahansa kansiosi tai tiedostosi haluamiesi Dropboxin käyttäjien kanssa. He saavat kansioihin ja tiedostoihin myös muokkausoikeudet, joten se on erinomainen työkalu ryhmätyöskentelyssä esim. opiskelijoilla ja työtiimien jäsenillä.

Käytössäsi on myös Public-kansio, jonka sisältöön pääsee kuka tahansa käsiksi kunhan heillä on oikea nettiosoite käytössä. Ei hätää, nettiosoite on niin eriskummallinen ettei sitä voi arvata.

Useamman koneen väliset tiedostojen synkronoinnit jo tulivatkin esille eli voit asentaa ohjelman useammalle koneelle ja pitää tietyt tiedostot koko ajan ajan tasalla koneissasi. Erittäin kätevää esim. kotikoneen ja kannettavan tietokoneen kanssa käytettynä. Laaja käyttöjärjestelmätuki mahdollistaa sen, että vaikka kannettavasi on Windows-kone ja pöytäkoneesi Mac-kone, tiedostot synkronoituvat silti muitta mutkitta.

Eräs Dropboxin mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on versiohistoria eli sillä pystyy sekä tarkastelemaan että palauttamaan tiedoston edellisiä versioita. Samoin poistettujen tiedostojen palautus onnistuu. Sekä versiohistorian että poistetut tiedostot pystyy palauttamaan maksimissaan 30 päivän ajalta. Ei paha, jos poistit vahingossa tiedoston tai kansion.

Okei, miten pääsen alkuun?

  • Klikkaa tätä linkkiä: https://www.dropbox.com/referrals/NTE5MjcyOTU5 (kyllä, se on suosittelulinkkini, eli minä saan siitä lisätilaa omaan tiliini. Enkö ookkin ketku?)
  • Anna vaaditut tiedot (etunimi, sukunimi, sähköpostiosoite ja salasana, jota haluat palvelussa käyttää)
  • Lataa ja asenna ohjelma koneellesi
  • Valitse versiosi (yleensä se ilmaiset 2 gigaa)
  • Jatka asennus loppuun saakka ja homma on valmis!

Oisko asennusohjeita?

Kyllä löytyy, kurkkaapa [intlink id=”339″ type=”post”]tänne[/intlink]…