Miksei digikameran ohjelmia kannata asentaa?

Aika useasti on tullut vastaan tilanne, jossa on ostettu digikamera ja asennettu joko kaikki tai suurin osa kameran mukana tulleista ohjelmista koneelle. Ja yleensä aivan turhaan.

No miksen saisi asentaa niitä ohjelmia?

Saat, ilman muuta. En vain ole sitä mieltä, että se on aina järkevää. Tässä syitä:

  • Kamera ei tarvitse ajureita, ohjelmaa tms. toimiakseen tietokoneen kanssa. Ihan tosi. Laita kamera usb-johdolla tietokoneeseen kiinni, laita kamera kuvankatselupuolelle ja näppää kameraan virrat päälle. Yleensä tietokone herää kyselemään, miten haluat tuoda kuvat koneelle.
  • Mukana tulevat ohjelmat eivät yleensä ole suomenkielisiä. Ei mikään kynnyskysymys kaikille, mutta silti…
  • Jotkut ohjelmat ovat niin epäloogisia, ettei ne tunnu edes ihmisille tehdyiltä.
  • Jotkut ohjelmista voivat olla kokeiluversioita, jotka alkavat nalkuttamisen täysihintaisen tuotteen ostamisesta 30 tai 60 päivän jälkeen.
  • Windowsissa, Macissä ja useimmissa Linuxeissa on mukana toiminto, jolla saat kuvat kamerasta tietokoneelle. Ja jos haluat helppokäyttöisen, suomenkielisen kuva-arkisto-ohjelman, suosittelen Googlen Picasaa.

Onkos tähän mitään poikkeuksia?

Löytyyhän noita. Digijärjestelmäkameroiden mukana voi tulla ohjelmia, joilla voit tehostaa kameran käyttöä tietokoneeseen kytkettynä. ”Normaaleissa” digikameroissa eli ns. digipokkareissa en ole vielä törmännyt oheisohjelmaan, joka olisi niin erikoinen, että sen asentaminen kannattaisi edes joskus.